17 Haziran 2023

Lüks dünyası zenginlik kodlarını yeniden yazıyor

Film yıldızı Gwyneth Paltrow, son zamanlarda trend yaratma konusunda sıkışan moda dünyasının imdadına yetişerek "Quiet Luxury" (Sessiz Lüks) akımının doğmasına dolaylı olarak öncü olmuş oldu. 2016 yılında, Utah'da bir kayak kazası sonucu adam yaralamak suçundan mahkeme kapılarını aşındıran Pathwow'un, bu süreçte bilinçli olarak sergilediği sade ve dramatik görüntü, "Old Money" ruhunun yeniden kodlanmasına yol açtı

Küresel iklim sorunları, hızlı modaya doğan tepkiler, yeni zengin olarak tabir edilen görgüsüz tüketici kitlesi, marka logolarının Afrika'da bile semt pazarlarına kadar düşmesi ile ne yapacağını şaşıran gerçek lüks severlere çözüm bulundu: "Quiet Luxury "trendi!

Sessiz lüks estetiği algısında, gösterişli kumaşlar, göze sokulan marka logoları ve abartılı detaylar saf dışı bırakılarak sürdürülebilirlikle taçlandırılmış yeni nesil bir minimalizm sergileniyor.

Kaliteli kumaş ve yüksek terzilik dikiş teknikleri ile tasarlanmış ürünler, 90'lı yıllarda ünlenen Alman markası Jill Sander dönemini hatırlatıyor.

"Dışı seni, içi beni yakar" deyimini tersine çevirdiğinizde çıkaracağınız anlam gibi, yeni gerçek lüks algısında dışardan sıradanmış gibi görünen ancak etiketi cep yakan giysinizin değerini anlamak herkesin harcı olmayacak.

Yine çok sevdiğim "Damdan düşenin halini damdan düşer bilir" deyimini ters düz edelim ve binlerce dolar verip sahip olduğunuz ürünün DNA'sını sadece sizin durumunuzda olanların algılayabileceğini belirtelim! 

2016 yılında ABD'nin Batı eyaletlerinden biri olan Utah'da bir kayak kazası sonucunda adam yaralamaya yol açmaktan yargılanan Gwyneth Paltrow, bizzat katıldığı duruşmalarda siyah ağırlıklı sade giyim tarzı ile dramatik bir imaj sergilemişti.

Bizim paparazileri aratmayan Amerikalı gazeteciler, yaptıkları araştırmalar sonucunda Hollywood starının üstündeki giysilerin ünlü markaların binlerce dolar değerindeki tasarımları olduğunu tespit ederek Sessiz Lüks trendinin ateşini yakmış oldular.

Tiktok, Instagram gibi platformlar ise "çorbada tuzumuz bulunsun" diyerek bu yeni akıma arka çıkarak destekliyorlar.

Ünlü yıldızın son duruşmada giydiği 5500 Euro değerindeki yalın çizgideki siyah kazak ve mantonun markası The Row, sosyal medyada tıklanma rekoru kırıyormuş.

Daha sonraları dizi oyuncusu olarak ünlenen Olsen Kızkardeşler'in kurduğu The Row, yeni akımı temsil eden markalar listesinin başlarında yer alıyor.

Lüks minimalist tarzı ile tanınan New York kökenli Khaite markası, yıllardan beri beklediği statüye sonunda kavuşarak yeni trendin zirvesine yakın bir yere oturdu bile.

Lüks endüstrisinin önemli markalarından biri olan Botega Venetta, tasarımcı Mathieu Blazy maestroluğundaki koleksiyonları ile zirveye göz dikmiş durumda.

Sessiz Lüks akımı ile DNA'sı eşleşen Venetta'nın son tanıtım spotundaki beyaz kot pantolon + T shirt kombininin, aslında çeşitli işlemlerden geçirilmiş beyaz deriden tasarlanmış olduğunu anlamak için ise müneccim olmak gerekiyor.

Bilinçli alış veriş, asla demode olmayacak ürünlere yönelme, geçici trendleri es geçme gibi kodlar edinen Quiet Luxury akımının bir zamanların Old Money ruhunun devamı olduğu iddia edilse de pek de öyle değil.

Old Money terimi genellikle servetini köklü bir soydan edinen zengin insanları ifade etmek için kullanılıyor. Aristokrasinin köklü olduğu Avrupa ülkelerinde yaşayan bu ailelerin ve uzantılarının, modayı sosyal statü gösterisi olarak kullanma alışkanlıkları yok.

Fransa'da dedesinin şatosunun depo bölümünde bulunan Louis Vuitton valizlerini umursamayan, ailesinin malikânesinin bahçesindeki bir garaja sıkıştırılmış olan antika araba koleksiyonunu önemsemeden küçük Fiat marka arabası ile Paris'in dar sokaklara park etmekten mutluluk duyan Fransızlarla tanıştım.

Çiçeği burnunda İngiltere Kralı III. Charles'ın eski kostümleri ile poz vermesine de tanıklık ettik.

Sosyal medyada doğan ve 2023 yılına damga vuracağı öngörülen Quilty Luxury akımına, kimlikleri nedeni ile uyuşan birçok marka var. Prada, Céline, Martin Margiela bunlardan bazıları.

İhtişamını logosuna borçlu olan Louis Vuitton markasının Sessiz Lüks akımına ayak uydurmak isteyip istemeyeceğini göreceğiz ancak tasarımcılarının logosuz, metal aksesuarsız bir Louis Vuitton çantanın uzaktan fark edilmesi için tüm hünerlerini kullanacakları kesin kanımca.

Mutlu hafta sonları.

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

"Siyah Dandy"ler kırmızı halıya

Mayıs ayında gerçekleşecek olan Met Gala 2025, uzun yıllar köle olarak aşağılanmış olan siyah ırkın, dört asırlık yaşam tarzlarını, felsefelerini, kültür, sanat ve müzik ve gastronomideki değerlerini modaya yansıtacak

2025 yaz sezonu öngörüleri

Louis Vuitton’un yarını hayal eden güçlü kadınları Louvre Müzesi’ni, Coperni’nin çağdaş prensesleri ise Disneyland’ı şenlendirdi

Madonna: Hey, ben hâlâ buradayım!

Madonna, sahnede kullanmayı çok sevdiği göğüs dekoltesini bu kez konik sutyen ve korse külot versiyonu ile gösteri dünyasına taşımış oldu ve Gaultier, Madonna ile olan iş birliği neticesinde, kendisine atfedilen çılgın çocuk unvanını sağlamlaştırmış oldu

"
"