18 Mayıs 2024

2024'ün moda akımı Ladylike: Burjuva kadın imajının sokağa yansımış yeni versiyonu

Moda dünyasının 2024 yılı için biçtiği anahtar kelime, "Ladylike" olarak belirlendi. Geçtiğimiz yılın bombası "Quiet Luxury" (Sessiz Lüks) eğiliminin devamı olarak da nitelendirebileceğimiz bu yeni estetik algının genç jenerasyon üzerinde etkili olduğunu düşünüyorum

2016 yılında, Venezuellalı genç tasarımcı  Alexandra van Houtte tarafından kurulan arama motoru Tagwalk, 2024 yılını "Ladylike yılı" olarak ilan etti. Moda endüstrisinin en önemli uygulamalarından biri haline gelen Tagwalk, Ladylike trendinin sınırları içinde kalan görsellerde yüzde 208 oranında tıklama olduğunu açıkladı.

Peki, nedir bu Ladylike eğilimi? Türkçeye nasıl çevirebilirim diye düşünürken aklım "hanım hanımcık" terimi geldi. 1970'li yıllarda çekilen Türk filmlerindeki Filiz Akın, Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray'la can bulan şık ve masum kadın karakterleri gibi.

Filiz Akın'ın zımba gibi dikilmiş ceket ve kalem etek veya pantolonlu görüntüsüne 2-3 sıralık inci kolyeyi de eklediniz mi, buyurun size 2024 yılının en revaçta olacak olan trendinin ana hatları.

Çin'de bilinen adıyla Douyin yani Tik Tok, 2024 yılının bu öne çıkan klasisizm rüzgârını 182 milyon kişi tarafından beğenildiğini açıklayarak onaylamış.

Quiet Luxury olgusunun devamı olarak kabul edilen Ladylike esprisi, burjuva kadın imajının sokağa yansımış yeni bir versiyonu olarak doğdu. Genç jenerasyon için büyükannelerinin dönemine denk gelen moda ikonları Prenses Grace Kelly veya Jackie Kennedy'ye özenme duygusunun modaya yansıması olarak da nitelemek mümkün.

Ünlü markalar ve tasarımcılar, 2024 sezonunun yaz ve kış koleksiyonlarını podyumlara ve görsellere aktarırken Ladylike olgusuna net şekilde göz kırptılar.

Amerikalı tasarımcı Marc Jacobs bu yeni akımın sinyalini, cep ve düğme detayları abartılmış ceket-etek imajı ile vermişti. 2024 yaz sezonu defilesinde sunulan dört cepli, ¾ kollu ceket modelinin XXL dikiş detayları ve mankenin saç modeli karikatürize edilmiş olsa da bu yeni akıma ışık tuttuğu kesin kanımca.

Moda endüstrisinde gelecek trendlerini belirlemekte söz sahibi olan diğer iki marka olan Miu Miu ve Céline de Jacobs gibi yeni eğilimi güçlü mesajlarla koleksiyonlarına yansıtıyorlar.

Böyle bir klasisizm rüzgârında Coco Chanel'i es geçmek mümkün değil şüphesiz.

Chanel'in erkek üniformalarından esinlenerek kadınlara empoze ettiği mitik ceket modeli, 1983 yılında markanın tasarımcılığını üstlenen Karl Lagerfeld'le güncellenmiş, tweed tayyör'ün hikâyesi bir daha rafa kalkması mümkün olmayacak şekilde yeniden yazılmıştı.

Ladylike'la gündeme gelen bir diğer detay ise mokasen ayakkabıların muhteşem dönüşü. Prada, Burberry, Chanel gibi markalar yaz sezonunda başlattıkları "almond shoes" (badem ayakkabı) trendinin 2024 versiyonunu, kış trendlerine de aktardılar.

1950'li yıllarda Amerika'da ortaya çıkan ve kolejli kız tarzı olarak da bilinen Preppy akımı, birkaç yılda bir güncellenerek gündeme geliyor. Badem uçlu mokasen pabuçlar bizi tekrar o yıllara götürüyor.

Ladylike trendinin bir diğer olmazsa olmazı olan triko ön plana çıkıyor. Kolsuz, kısa ve uzun kollu triko modelleri, tween-setler gardıroplarımıza geri geliyor.

Mutlu hafta sonları.

Alex Akimoğlu kimdir?

Alex Akimoğlu, 1976 yılında Fransa'ya giderek Sorbonne Üniversitesi Fransızca ve Joffrin Byrs Akademisi moda tasarımcılığı bölümlerini bitirdi. Aynı zamanda École Supérieure de Journalisme'de (Gazetecllik Yüksek Okulu) öğrenim gördü.

Pierre Cardin, Jean Louis Scherrer ve Japon markası Hanae Mori'de tasarımcı olarak Paris ve Tokyo'da kariyerini sürdürdü.

London Kent University, İstanbul Ticaret Üniversitesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi moda tasarım bölümlerinde akademisyen olarak görev aldı.

Radikal gazetesinde başladığı moda yazarlığına (1997-2007), Referans gazetesinde “Moda Ekonomi” köşesinde (2009 - 2010), İstanbul Life m.o.d.a İstanbul köşesinde (2010 - 2019), ELLE Türkiye dergisinde ELLE Son Bakış köşesi ile devam etti.

2020 yılından beri T24'te yazıyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Cannes Film Festivali 2024: Yıldızların kırmızı halı defilesi

Kırmızı halı zincirinin son halkası olan Cannes Film Festivali 2024, bugün kapılarını kapatıyor. Birçok yeni filmin görücüye çıktığı festivalin gerçekleştiği Saray'ın ünlü merdivenleri, yine birbirinden medyatik isimlere ev sahipliği yaparak sinema ve moda dünyasını bir araya getirmiş oldu

Met Gala 2024: Kırmızı halıda ikon patlaması

Benim favorim Balenciaga imzalı tuvaleti ile poz veren Fransız aktris Isabelle Huppert oldu. Kızıl saçları ve sade güzelliği ile en sevdiğim aktrislerden biri olan Huppert, şampanya rengi tunik ve kuyruklu etekten oluşan iki parçalı tuvalet modeli ile Fransız şıklığı dersi vermiş oldu

İş adamının vazgeçilmezi "kostüm - kravat" formülü rafa kalkar mı?

Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Elon Musk gibi yeni nesil iş adamlarının fiziki görüntülerine verdikleri önem ve giyim tarzları, klasik iş insanı imajının da mutasyona uğramasına neden olmaya başladı. Gelecek nesil, geleneksel giyim kodlarını tamamen değiştirebilecek mi, tartışılır ancak en prestijli markaların kostüm - kravat denkleminin bile genç jenerasyona sıkıcı geldiği bir gerçek