Ne Oluyor?

“Yeni bir enternasyonal doğuyor; iklimi değil, sistemi değiştir”

10 Aralık 2019 14:14

Kitaplarında küresel iklim krizine dikkat çeken yazar Oya Baydar, ve Açık Radyo Genel Yayın Yönetmeni Ömer MadraŞirin Payzın'a 'felaket'in nedenlerini ve gelişen iklim hareketini anlattı.

Oya Baydar, küresel iklim krizini ve o krizin ortasında kalan insanı ele aldığı 'Köpekli Çocuklar Gecesi' adlı kitabına ilişkin, "Kitabın amacı farkındalık oluşturmaktı. İklimin değil, sistemin değişmesi gerektiğine odaklanıldı. Çünkü dünyada bu olumsuzlukları yaratan sisteme bütünüyle karşı çıkmadan, iklim meselesinde yol kat etmek mümkün değil. İnsanı ve doğayı yok eden, kalkınmayı büyümekle eş düşünen, bunu yaparken de doğayı katleden sistem değişmek zorunda" dedi.   

İklim krizinin en büyük problem olduğunu ve geri planda kaldığını vurgulayan Baydar, "Bu konuda bilincin oluşması başka konularda bilinç oluşmasından daha zor. Çünkü insanlar kişisel problemlerini iklim krizinden daha önde tutuyor. Ancak Greta'yla birlikte sembol olarak ortaya çıkmaya başlayan bu bilinç hızla gelişmeye başladı. Gelişen bilinç, umut doğruyor" diye konuştu. 

‘Kıyamet Tacirlerine Karşı Kıyam Et’ kitabında iklim krizini ele alan Ömer Madra da, " 'İklimi değil, sistemi değiştir' sloganı dünyanın her yerinde iklim krizine karşı yapılan hareketlerde yaygın olarak kullanılır. Bu çok doğru bir slogandır. Bu hareketlere enternasyonalizm de denebilir. Kârı maksimize etmeye yönelik kapitalist sistemden kurtulamazsak bir felaket çok yakın" ifadelerini kullandı.