Haberler

Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Özkara’dan çarpıcı açıklamalar: Eğitim merkezi kapatıldı, personelin vasfı düştü, hazırlık yapılmadı

20 Ağustos 2024 12:39

Günlerdir Türkiye gündeminin ilk sırasında yer alan orman yangınlarını T24’e değerlendiren Türkiye Ormancılar Derneği Genel Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara, orman yangını sayısının son on yılda yıllık ortalamanın iki katına çıktığını anımsattı. Özkara, “ Yangınlarla mücadele eden ekiplerin sayısı yeterli ancak personelde vasıf kaybı var. Buca’da bulunan yangın eğitim merkezinin kapatılması büyük hata. Merkezin yeniden açılması gerekir. Yangın emniyet şeritleri, yangın yollarında yeterli temizlik yapılmamış. Hazır değildi yangın dönemine. Siz bu ortamda isterseniz hava araçlarını 50 katına çıkarın. Hiç fark etmez” dedi.

Enerji nakil hatlarından çıkan yangınların toplam yanan alanların dörtte birinden sorumlu olduğunu anlatan Ahmet Hüsrev Özkara “Bugünkü yönetim enerji nakil hatlarıyla ilgili olarak normal yasal prosedürün hangisini hayata geçirmiş? Bu işin bakımların yapılmasını, denetimin yapılmasını sağlayabilmiş mi? Ben açıkça, net söylüyorum. Son derece yetersiz” ifadelerini kullandı.

"Bu ortamda isterseniz hava araçlarını 50 katına çıkarın, hiç fark etmez!"

Orman yangınlarının engellenmesinde caydırıcı yaptırımların olmadığını söyleyen Özkara Orman Genel Müdürlüğü’nün yangın dönemine hazırlıksız olduğunu  şöyle anlattı:

“Yangın emniyet şeritleri, yangın yollarında yeterli temizlik yapılmamış. Hazır değildi yangın dönemine. Yol kenarlarında yapılan çalışmalarda göstermelik olarak, sırf üretim için ağaçlar çıkarılıyor ama dalı, budağı yol kenarında bırakılıyor. Asıl yanıcı madde yükü bunlar. Yangını körüklüyor bunlar. Örtü yangınının tepe yangınına dönüşmesine ve yüklü bir enerjiye kavuşmasına neden oluyor. Siz bu ortamda isterseniz hava araçlarını 50 katına çıkarın. Hiç fark etmez. ”  

"Buca’daki eğitim merkezi 2018’de kapatıldı"

Yangınlarla mücadele eden ekiplerin sayısının yeterli olduğunu ancak personelde vasıf kaybı olduğunu söyleyen Özkara Buca’da bulunan yangın eğitim merkezinin kapatılmasının büyük bir hata olduğunun, merkezin yeniden açılması gerektiğinin altını çizdi. Özkara “Buca’daki eğitim merkezi 2018’de kapatıldı maalesef. Niye kapatıyorsun arkadaş? O eğitim merkezinde 16 farklı parkur vardı, zorluk derecelerine göre. Siz yangına gittiğinizde dümdüz bir arazide önünüzde hiçbir engel olmayan bir yerde çalışmıyorsunuz. Tam tersine sizin devrilmesine neden olacak, sizin gidişini etkileyecek zor koşullar var. Bu koşullara uygun hazırlanmıştı. Neden Buca eğitim merkezinden vazgeçtik” dedi.

Orman Genel Müdürlüğü’nün iklim krizinin etkisiyle artan orman yangınlarının üstesinden tek başına gelemeyeceğini belirten Özkara, “Kurumlar arası işbirliğine ihtiyaç var. Büyükşehir belediyelerini bu işe katmadan başarılı olma şansınız yok” dedi.

"İşgalin sonu yok"

Orman alanlarında maden, taş ocağı, altın madeni ve atık tesisleri için verilen izinleri eleştiren Ahmet Hüsrev Özkara “Ormanın içine siz faaliyet sokuyorsunuz ama öbür taraftan vatandaşa piknik için giremezsin diyorsun. Bu nedir” dedi. Özkara, Cumhurbaşkanlığı kararı ile orman vasfından çıkarılan kararını da şöyle eleştirdi:

“Orman kadastrosu belirlediği, orman dediği yerleri bir kalemde çıkarabiliyorsunuz.  Bunun hiçbir şekilde yasal kılıfına uydursanız da teknik olarak, bilimsel olarak kabul etmek mümkün değildir. Bunun adı açıkçası hırsızını ödüllendirmektir. Bu konularda biz hassasiyet göstermezsek gidişat kötü. Adamlar bir şekilde birilerinden satın almış. İşgalin sonu yok. Devam ediyor yine ormanı tırtıklamaya. Sen bu adamları ödüllendiriyorsun vermiş olduğun kararla. Peki bunu niye yapıyoruz biz? Üç beş kişiyi mutlu etmek için, peki toplumun mutluluğu ne olacak?”

Ahmet Hüsrev Özkara, depremden korunmak için kentsel dönüşüm yapıldığını gibi orman yangınlarından korunmak için kırsal dönüşüm gerektiğini belirtti.