Haberler

Tüm Şehit Sayılmayan Şehit Aileleri Derneği: 'İntihar' etti denilen askerlerin öldürüldüğü gerçeğiyle yüzleştik!

18 Ocak 2023 14:05

Şüpheli asker ölümlerinin aydınlatılması için kurulan Tüm Şehit Sayılmayan Şehit Aileleri Derneği, “Kuruluşların içerisinde bazı kişiler var; evlatlarımızı yok ederek 'intihar' adı altında bize teslim ediyorlar. Bu evlatlarımız sessiz sedasız defnediliyor. Şehitlik için açılan davalar sonrası askerlerin, öldürüldüğü gerçeğiyle yüzleştik" diye açıklama yaptı. 

Tüm Şehit Sayılmayan Şehit Aileleri Derneği, askerlik görevi sırasında oğullarını kaybeden ailelerle birlikte Ankara'da basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Dernek Başkanı Havva Gölbez ile Başkan Yardımcısı Nuray Vural okudu. 

"Öldürülüp atıldığı 28 yıl sonra ortaya çıktı"

Şüpheli asker ölümleriyle ilgili açılan davalardan gerçeklerin ortaya çıktığını belirten Havva Gölbez, 4 yıl önce Bursa Gemlik'te komutanı tarafından kafasına miğferle vurularak öldürülen er Gökhan Kılıç'ı örnek göstererek şunları söyledi: Cinayeti işleyen komutan FETÖ'den tutuklandı. Eğer terhis olan erlerden birisi gerçekleri anlatmasaydı bugün beyin kanaması olarak kayıtlara geçecekti. Yine bir örnek olarak vermek gerekirse er Nihat Özcan tezkeresine bir gün kala ailesine, 'firar etti, sınır kapısında Suriyeli askerler tarafından vuruldu' dendi. Sınıra öldürülüp atıldığı ise verilen hukuki mücadele sonucu tam 28 yıl sonra ortaya çıkarıldı. 

"Ölüm sayıları bizi dehşete düşürdü"

Gölbez, askerlik görevi sırasında çeşitli nedenlerle hayatlarını kaybeden askerlerin kayıt altına alınmadığına dikkat çekerek, "En son 2012’de resmiyette, kayıt altına alınmış 2 bin 300 tane askerin TSK’nin ve Emniyet’te hayatını kaybettiği belirlenmiştir. 2012’den sonra sayılmadığı için net rakam bilinmiyor. Kendi çabalarımızla ulaştığımız ve öğrendiğimiz rakamlar bizi dehşete düşürüyor. Hastalıktan, kazadan, kaza kurşunundan kaybettiğimiz mehmetçiklerimiz 'intihar etti' diye lanse ediliyor. Bizim kanaatlerimiz ve şehitlik için açılan davalar sonrası ‘intihar etti’ denen askerlerin, öldürüldüğü gerçeğiyle yüzleşince bizlerin şüpheleri yersiz olmadığı ortaya çıkıyor" dedi.  

"Evlatlarımızı 'intihar' adı altında bize teslim ediyorlar"

Nuray Vural da amaçlarının devleti ve ilgili kurumları hedef göstermek olmadığını belirterek şöyle konuştu: Bizler evlatlarını askerde şüpheli şekilde kaybeden aileleriz. Evlatlarımızın ne şekilde vefat ettiğinden şüphe duyuyoruz. Maalesef içeride bu kuruluşların içerisinde bazı kişiler var. Evlatlarımızı yok ediyor ve sonra 'intihar' adı altında bize teslim ediyorlar. Bu evlatlarımız sessiz sedasız defnediliyor.

Bir gecede bir hukuksuzluk için çıkarılan yasalar var ise biz evladına ne olduğunu bilmek isteyen anneleri için de bir yasa çıkarılsın istiyoruz. Çocuklarımızın askerde ne şekilde vefat ederse etsin 'görev şehidi' sayılmasını istiyoruz. Sebep olanların cezalandırılmasını istiyoruz. Ayrıca hastalıktan, trafik kazasından, kalp krizinden kaybettiğimiz mehmetçiklerimizin bazılarını doğal ölüm olarak geçiriyorlar. Ne olursa olsun doğruların kayıtlara geçmesini istiyoruz. Vatanımızda şehit ayrımı olamaz. (ANKA)