14 Kasım 2019 19:06
28 topluluk, 78 gösterim: İstanbul Tiyatro Festivali 23. kez sahneye çıkıyor.
Festival programını, direktörü Leman Yılmaz ve oyuncu Şahika Tekand 'Gerçek Gridir'de; Seden Mestan ve Tayfun Atay'a anlattı.
"3-5 bin kişiye hitap edecekseniz festival yapmanın anlamı yok" ifadesini kullanan Leman Yılmaz, "Dünya genelindeki önemli tiyatro festivallerine baktığınızda bir tema yoktur çünkü herkese hitap etmelisiniz. Bu festivalde de toplumsal olarak yaşadığımız, deneyimlediğimiz, soru işareti olarak gördüğümüz konular yer alıyor" diye konuştu.
Dijitalleşmenin tiyatro sahnelerine yansıdığına da değinen Leman Yılmaz, "Artık büyük dekorlar çok sık tercih edilmiyor. Tiyatrolar, daha minimalist dekorların ön plana çıktığı, metnin ve oyunculuğun önem kazandığı bir sahneleme eğiliminde" ifadelerini kullandı.
Festivalin açılış oyunu İO ile 11 yıl sonra sahneye çıkan Şahika Tekand da geçmişten bugüne tiyatronun dönüşümünü değerlendirdi. Tekand, "Tiyatronun kendisiyle hayata müdahale etmek isteyen bütün festivaller, oyuncular ve yönetmenler artık canlı olana, başka olana ve tercüme edilmeyene dönmeye başladılar. Bu, varılması gereken bir yerdi; diğer şeyler tükeniyor. 'Ne yaptığımızın' hesabını vereceğimiz dönem geldi" yorumunda bulundu.
İO oyununa genç izleyici kitlesinin de rağbet göstermesinden memnun olduğunu dile getiren Tekand, "Seyirciler sinemadaki, tiyatrodaki değişikliğe maruz kaldı. Ancak artık 'canlı olan'ın öneminin farkına varıldığını düşünüyorum. Tiyatrodaki genç seyirci artışını da buna bağlıyorum. Genç potansiyel insana nefes aldırıyor" diye konuştu.
Tayfun Atay da tiyatronun 'yeni medya çağındaki' önemine vurgu yaptı. Atay, "'Mış gibi' yapılan, simülasyonlaşan bir hayatın içine girildi. Tiyatro da gerçeğin kaybının yaşandığı dünyada gerçeği bulma konusunda önemli bir alan. Tragedyanın; bugünkü post-modern hayatta 'İçinde insan olduğunu unutma' diyen çabasıyla karşı karşıyayız" diye konuştu.
"Bu festival geleneği geleceğe taşıyor" ifadesini kullanan Atay, "Simülasyon haline gelen hayatta sahne sanatlarının pratisyenleri de yer aldı. Ancak anlaşıldı ki tiyatro bu plastikleşen hayatın içinde tiyatro tüm sahiciliğiyle bir sığınak oldu ve prestij alanı açtı. Yeni medya teknolojileri, tiyatronun sahiciliğinin kıymetinin anlaşılmasına sebep oldu" dedi.
© Tüm hakları saklıdır.