Ne Oluyor?

Şirin Payzın Diyarbakır'da AKP'nin Yenişehir adayı ile konuştu

26 Mart 2019 12:46

Diyarbakır’da iki parti yarışıyor:  HDP ve AKP. Bugüne kadar yapılan seçimlerde HDP Diyarbakır’ı; yani kalesini ne yerel seçimlerde de ne de genel seçimlerde kaybetti. Bu seçim diğerlerinden daha farklı. HDP’nin seçilmiş eş belediye başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı cezaevindeler. Onların yerine atanan kayyım şu anda Diyarbakır’ı yönetiyor. Kayyımla birlikte şehre gelen alt yapı yatırımlarının HDP seçmeninin oyunu AKP’ye döndürebileceği stratejisi ile ilerleyen AKP, 2007 genel seçimlerinde elde ettikleri yüzde 40’lık oy oranının üzerine çıkmayı hedefliyor. Ama işi kolay değil. Kayyıma duyulan tepki, halkın seçtiği yerel yöneticilerin cezaevinde olması, günlük hayatı belirleyen aşırı güvenlik önlemleri nedeniyle halk bunalmış ve şehirdeki ekonomik durum, işsizlik AKP’nin işini zorlaştıran bir tablo ortaya çıkarıyor. HDP’nin bu seçimde hedefi oylarını yüzde 70’lere hatta daha da yukarılara taşımak.

Anketlerde HDP’yi geride bıraktığı belirtilen AKP’nin Yenişehir Belediye Başkanı Adayı Hüseyin Cengiz’in seçim bürosunu ziyaret ettim. Hüseyin Cengiz bölgenin köklü Bokarki aşiretinden. Müteahhitlik işleri var. İngiltere’de okumuş genç bir aday. Ben sordum o anlattı.

Yarın yayımlanacak 'Diyarbakır izlenimlerim-3'te HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Selçuk Mızraklı ile röportajımı bulacaksınız.