Haberler

Sapanca'daki teleferik direnişçilerinin çadırları sabah operasyonuyla kaldırıldı

Direnişçiler "Utanmıyor musunuz" diyerek tepki gösterdi

08 Kasım 2019 16:46

Sakarya’nın Sapanca ilçesinde, teleferik kurulmasına karşı çıkan bölge halkı, eylemlerini sürdürürken, polis ve belediye görevlileri sabah saatlerinde eylemcilerin kullandığı çadırı kaldırdı. Polis geniş güvenlik önlemleri alırken, çadır başka bir alana taşındı. "Utanmıyor musunuz, bir de bu saatte geliyorsunuz" diyerek tepki gösteren protestocular, bunun üzerine bir süre oturma eyleminde bulundu.

Sapanca Belediyesi, müteahhit firma ile Kırkpınar ile Mahmudiye Tepesi arasında kurulacak teleferik için anlaşma yaptı. Bölgede  üç bin ağacın kesilerek park ve deprem toplanma alanına yapılması planlanan teleferiğe karşı çıkanlar, eyleme başladı. Şantiyenin bulunduğu alanda çadır kuran bölge halkı, teleferiğin başka bir alana yapılmasını istedi. Bu sabah erken saatlerinde, polis ve belediye görevlileri bölgeye geldi. Polis geniş güvenlik önlemleri alırken, çadır başka bir alana taşındı.

Protestocular, çadırın ve eşyalarının başka bir alana taşınmasına tepki gösterdi. Grup, bir süre yola koydukları sandalyelere oturarak eylemde bulundu. Çadırın kaldırılması için süre verilirken, grup bölgede eylemlerini sürdürüyor.

Sapanca Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl ihale edilen “teleferik projesi” Kırkpınar Mahallesi’nden başlayarak, 1500 metrelik mesafenin ardından Mahmudiye İncebel mevkisinde sona erecek. 25 yıl geçerli yap-işlet-devret modeliyle Bursa Teleferik A.Ş tarafından inşa edilecek proje yaklaşık 80 milyon liraya mal olacak.

Teleferik projesi için Kırkpınar'da seçilen alan Acil Afet Toplanma alanı olmakla birlikte bölge halkının kullandığı çocuk parkı ve dinlence yerini de kapsıyor. Ayrıca, geçmişte bölge halkı tarafından başka amaçla kullanılmamak kaydıyla devlete hibe edilmiş bir arazi.

Teleferik hattının 17 bin  metrekarelik bölümünde yaşları 5 ila 80 aralığında yaklaşık 3 bin adet ağaç kesilecek ve teleferik projesi burada yapılırsa hem yeşil alan azalacak hem de erozyon, sel ve su baskınları riski artacak.