Haberler

"Sahte kefalet belgesiyle devlet 4 milyar TL zarara uğratıldı" iddiası: CHP'li Salıcı'dan Bakan Ersoy’a istifa çağrısı

18 Ekim 2024 19:11

T24 Video

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu’nun “Devletle olmayacak akçeli işler içerisinde olduğu” gerekçesiyle istifasını istediğini duyurduğu İşkadını Lale Cander’in, 2 Nisan 2024 tarihinde İstanbul Park’ın kiralanması ve işletilmesi ihalesini sahte kefalet senedi vererek kazandığını öne sürdü, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'a istifa çağrısında bulundu.

Salıcı, Bakan Ersoy ile yakın dostluğu olduğunu söylediği Cander’in kazandığı ihale sürecini İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma dosyasından elde ettiği bilgilerle şöyle anlattı:

"Görevden affınızı istemenizin zamanı geldi"

"Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy; İstifa etmenizin, pardon, görevden affınızı istemenizin zamanı geldi. Çünkü, sahte kefalet senediyle, devletin dolandırılmasına neden oldunuz. Nasıl mı? Size doğrudan bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü, bu yılın Nisan ayında bir ihale düzenledi. Tam adıyla “İstanbul Park Yapım ve Onarım Karşılığı Kiralama” ihalesi. Formula 1 yarışlarından bildiğimiz ihaleye konu alanın büyüklüğü tam iki milyon metrekare. Yani Bakanlığınızın Ankara’daki yerleşkesinin 200 katı. Ya da şöyle diyelim ki daha iyi anlayın; sahibi olduğunuz, hani şu bir odasının geceliği kişi başı 330 bin TL olan Bodrum’daki oteliniz var ya… Onun da 17 katı büyüklüğünde bir alan. Sizin o otelin geceliği kişi başı 330 bin lira. Ama siz kendi otelinizin 17 katı büyüklüğünde bir alanı ihale tarihindeki kurla, günlüğü 365 bin liraya kiraladınız. Hem de bu yolsuz kiralamayı sahte kefalet senediyle yaptınız.

İhaleyi Lale Cander’in sahibi olduğu Can Bilim Eğitim Kurumları İşletmeciliği Anonim Şirketi kazandı. Sen Lale Cander’i iyi tanırsın, ahbabın. Lale Cander’in şirketinin, ihaleye girebilmek için, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne 7 milyon 683 bin dolarlık teminat mektubu vermesi gerekiyordu. Vermedi mi? Verdi. Verdi vermesine de… Sahte belge verdi. Mapfrekefalet Sigorta Aracılık Hizmetleri tarafından düzenlenen 7 milyon 683 bin dolar bedelli bir kefalet senedi ihaleyi düzenleyen Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne sunuldu, senet kabul edildi, sözleşme imzalandı.

"Şirket daha önce onlarca kez sahte kefalet senedi düzenledi"

Oysa Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne sunulan kefalet senedini düzenleyen Mapfrekefalet Sigorta, dünya çapında faaliyet gösteren bildiğimiz Mapfre Sigorta ile aynı firmalar değil. Mapfrekefalet Sigorta Aracılık Hizmetleri’nin sahibi bir Bulgaristan vatandaşı. Şirket daha önce onlarca kez sahte kefalet senedi düzenlemekten haberlere konu oldu. Şirket hakkında nitelikli dolandırıcılık ve evrakta sahtecilikten dolayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmalar mevcut. Bir de aracı var. Sahte kefalet senedinin düzenlenmesine aracılık eden Aksu Sigorta Aracılık Hizmetleri Limited Şirketi. Bunların da TOBB bünyesinde herhangi bir kaydı yok, yani acente de fason…

Şirket kurumu listede yok

Ülkemizde sigorta şirketlerini denetleyen ve faaliyet izni veren bir kurum var. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu. Bu kurum ile sigorta şirketlerinin meslek birliği olan Türkiye Sigorta Birliği; sahte kefalet senedi düzenlenmesine ilişkin birçok kez duyuru yapmış. Bu poliçeyi düzenleyebilecek şirketler Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun internet sitesinde ilan edilmiş. Mapfrekefalet Sigorta Aracılık Hizmetleri Anonim Şirketi bu listede yok.

Hatta 2020 yılından sonra kefalet senetlerinin herkesin erişebileceği şekilde sorgulanmasını sağlayacak bir doğrulama uygulaması da geliştirilmiş. Onu da sorguladım. Ne diyor, biliyor musunuz? 'Böyle bir kayda rastlanmadı' diye kabak gibi sonuç veriyor.

Bakanlıklar kendilerine sunulan kefalet senetlerinin sahte olduğunu tespit etmiş

Yetmedi. Bu fason şirketin devleti dolandırmak üzere kurulduğunu anlıyoruz. Öyle ya, daha önce Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, daha önce kendi Bakanlıkları bünyesinde başka ihaleleri kazanan firmalar tarafından yine aynı fason şirket tarafından düzenlenerek kendilerine sunulan sahte kefalet senetlerinin sahte olduğunu tespit etmişler. Bunu da gidip gerçek Mapfre Sigorta’ya bildirmişler.

"Neyi bekliyorsunuz?"

Sayın Ersoy Tekrar soruyorum: Niye istifa etmiyorsunuz? Biraz onurunuz varsa istifa edin. İstifa etmek için İkinci Civan Gher şey ortada. Ahbabınız Lale Cander, İstanbul Park ve Can Bilim Eğitim Kurumları İşletmeciliği şeytan üçgeninde sizin yeriniz neresi? İhaleyi iptal etmeyi, pisti Can Bilim Eğitim Kurumları İşletmeciliği’nden almayı düşünüyor musunuz? Neyi bekliyorsunuz? İhaleyi iptal ettiğinizde de yeni ihalenin başka bir ahbabınız olan Serkan Yazıcı’ya gideceğiyle ilgili bakanlığınız koridorlarında konuşulan iddialar doğru mu?

"İkinci Civan Gate skandalını mı bekliyorsunuz?"

Sayın Ersoy; Görünen o ki devletin malına, kendi şirketinizin malına sahip çıktığınız gibi sahip çıkmıyorsunuz. Tekrar soruyorum: Niye istifa etmiyorsunuz? Biraz onurunuz varsa istifa edin. İstifa etmek için İkinci Civan Gate skandalını mı bekliyorsunuz?"

Günün öne çıkan haberleri...

TIKLAYIN | 2 yaşındaki kızının ölümüyle yargılanan baba masumiyetini kanıtladı, ölüm cezası durdurulmadı

TIKLAYIN | Devrilen tur otobüsündeki 6 kişinin öldüğü kazada, otobüs Aksaray'da mola verecekmiş

TIKLAYIN | Sağlık Bakanı Memişoğlu'ndan "yenidoğan çetesi" açıklaması: Cezasızlık algısı oluşturulmaya çalışıyor, böyle bir şey yok

TIKLAYIN | Devlet Bahçeli'nin eski koruma müdürü "yenidoğan çetesi" iddianamesinde sanık: Tapeleri ortaya çıktı

TIKLAYIN | Türkiye'nin en 'güvenilmez' kurumları belli oldu: İkinci sırada Diyanet var

TIKLAYIN | Prof. Dr. Fuat Keyman hayatını kaybetti

TIKLAYIN | Hepsiburada'nın satışı için anlaşma sağlandı

TIKLAYIN | Hazine ve Maliye Bakanı açıkladı: İşte en çok vergi kaçıranlar!

TIKLAYIN | Şenyaşar davasında bütün tutuklular hakkında tahliye kararı

TIKLAYIN | Milyonlarca kadının keşfetmeye korktuğu cinsel arzusu açıklandı!

TIKLAYIN | Köfteci Yusuf'ta ikinci kriz | Müşteriler ürünleri iade etmek için sıraya girdi, işletme talepleri durdurdu

TIKLAYIN | Miss Turkey birincisi İdil Bilgen, sessizliğini bozdu: Sabırsızlanıyorum!

TIKLAYIN | Yenidoğan çetesi iddianamesinde adı geçen hastanelerden biri de eski Sağlık Bakanı’nın!


Erdal Beşikçioğlu: Behzat Ç.’yi Etimesgutlularla çekeceğiz; bundan daha iyi bir ilçe tanıtımı olamaz