Ne Oluyor?

'Radikal dinci grupların sokağa çıkması, Erdoğan'ın kendi güvenliği için verdiği bir mesaj'

İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık, Şirin Payzın'ın sorularını yanıtladı

13 Mart 2019 20:12

İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık, Ne Oluyor? programında Şirin Payzın'ın sorularını yanıtladı. Eliaçık, Feminist Gece Yürüyüşü sonrası "Ezana uzanan eller kırılsın" sloganlarıyla yürüyen grupların, kendiliğinden değil kontrollü olarak sokağa çıktığını savundu. "Bu tür zamanlarda hazır bekletilen gruplar var. Bunlar istihbaratın çeşitli kanatları olabilir. Geri çekilin denilince de çekilen gruplar" dedi.

Türkiye'deki radikal İslamcı grupları tanıdığını, geniş kitleleri etkileyecek potansiyelleri olmadığını dile getiren Eliaçık, bu gruplara dini camialardan da tepki olduğunu söyledi. Ancak IŞİD'in İslam devleti hayali paylaşan yapıların da mevcut olduğuna dikkati çekti. Eliaçık sözlerine şöyle devam etti: 

"Diyelim ki AK Parti iktidardan düştü, seçimleri kaybetti. Bu azınlık küçük gruplar bunu bir seçim kaybı olarak görmeyecekler. Hile yaptılar diye yorumlayacaklar. Direniş gerçekleştirecekler. Çünkü ölüm kalım mücadelesi olarak görüyorlar."

Şirin Payzın'ın "Cumhurbaşkanı Erdoğan bu grupların tehlikeli olduğunun farkında mı?" sorusunu da yanıtlayan Eliaçık, "Cumhurbaşkanı Erdoğan kendi güvenliğini teminat altına almak için aşırı grupların öfkesini kaşıyor. 'Ben iktidardan gitsem bile beni yargılayamazsınız. Arkamda kitlem var. Sokağa çıkarlar, iç savaş çıkar' mesajı veriyor" ifadelerini kullandı. 

Hükümetin baskı çapının daraldığını savunan Eliaçık, "AK Parti’nin tepesi aile şirketine dönüştü, İslami niteliği kalmadı. Sağcı ve milliyetçi kadrolardan dolayın tanıdığım İslami cemaatlerin çoğu AK Parti'den desteğini çekti" diye konuştu.