Videoröportaj

Prof. Dr. Ercan: Hazırladığım haritalarda uyarmıştım; Esenyurt’un bazı bölgeleri yapılaşmaya açılmamalıydı

"Esenyurt, ‘kaymalarıyla’ ünlü ve bunun bilgisi belediyede mevcut"

29 Nisan 2019 13:24

İstanbul’un Esenyurt semtinde oluşan çatlaklardan sonra Sancaktepe semtinden de çatlak haberi geldi. Sancaktepe’de bir ilkokulun yanında zeminde çatlaklar oluştuğu görüldü. Esenyurt’un yapılaşması döneminde yer haritalarını hazırlayan Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul’un semtlerinden gelen ‘çatlama’ haberlerini T24'e değerlendirdi. Çatlamalar oluşan Esenyurt'ta yer kaymalarının daha önce kendisi tarafından haritalarla rapor haline getirildiğini söyleyen Ercan, yetkililerin bölgeyi imara açarken bu raporları incelemesi gerektiğini söyledi. 

Ercan, yıllar önce ‘iki göl arası kentsel proje’ olarak kurulan Esenyurt üzerinde çalıştı. O dönemde ‘Çingene Mahallesi’ olarak bilinen daha sonra Fatih Mahallesi olan ve Turgut Özal döneminde Esenyurt adını alan bölgenin ‘kaymalarıyla ünlü’ olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ercan, kendisinin bölgenin yapılaşma koşullarıyla ilgili olarak hazırladığı haritalar olduğunu belirtti.

Esenyurt’un yer kayma oranlarının daha önce kendisi tarafından tespit edildiğini ve yıllar önce bölgenin yer kullanım, yer türü ve yerin davranış haritalarını çıkarttığını söyleyen Ercan, “Yasaklı olarak belirttiğim pek çok yerde yapılaşma olduğunu görüyorum” dedi.

Söz konusu haritaların kendisinde ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde olduğunu belirten Ercan, Esenyurt Belediye Başkanı Kemal Deniz Bozkurt’un “Sokaklardaki çatlaklar olmadığı için evlerde oturulmasına karşın bir sorun görülmüyor” açıklamasının ise erken yapıldığını belirtti.

Ercan şunları söyledi: “Statik hesap doğru olsa dahi orada sürdürülen çalışmaların bitirilmesini beklemek gerekiyor. Bölgede sismik ve elektrol çekimlerin de yapılması gerekiyor. Teknik insanların bölgenin durumuna ilişkin karar vermesi gerekiyor, siyasi yönü olan insanların “merak etmeyin bir şey olmaz” demesi doğru değil.”