12 Eylül 2019 23:18
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, yedi eski Cumhuriyet gazetesi yazarının cezalarının infazının durdurulmasına ve salıverilmelerine karar verdi. Emre İper hakkında ise onama kararı verilirken Ahmet Şık’ın örgüte yardım iddiasıyla aldığı 7 yıl 6 ay hapis cezasının bozularak, örgüt propagandası, devletin kurum ve organlarını alenen aşağılamaktan yargılanması gerektiğine hükmetti. Yargıtay kararının ardından Cumhuriyet gazetesinin beş eski çalışanı Kandıra Cezaevi'nden tahliye edildi.
5 yılın altında ceza alan ve temyiz yolu kapalı olan Musa Kart, Güray Öz, Mustafa Kemal Güngör, Hakan Kara ve Önder Çelik, halen cezaevindeydi. Yargıtay, bozma kararının CMK uyarınca cezası istinafta kesinleşenlere de sirayet ettirilmesine hükmetti. Kararda, içerdekilerin cezalarının infazının durdurulmasına ve salıverilmelerine karar verildi. Karar sonrası dosya yeninden İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gidecek. Öte yandan dava kapsamında tutuklu bulunan Emre İper’in cezasının da onandığı belirtildi.
Yargıtay kararının ardından beş eski Cumhuriyet çalışanı, akşam 21:00 civarında Kandıra Cezaevi'nden tahliye edildi. Tahliye edilen isimler adına Musa Kart bir basın açıklaması okudu. "Her şeyin mizah olduğu bir ülkede yaşıyoruz" değerlendirmesinde bulunan Musa Kart açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Mizah duygusunu kaybetmiş ülkelerde yaşamak zordur. Ama her şeyin mizah olduğu ülkede yaşamak daha da zordur. Her şeyin mizah olduğu bir dönemden geçiyoruz. Dava dosyamızda da bu görülecektir. Çağdaş ülkelerde insanlar önce yargılanırlar sonra cezalandırılırlar. Bizde tam tersi oluyor. 9 ay Silivri’de tutuklu kaldıktan sonra hâkim karşısına çıkabildik. Yani peşinen cezalandırıldık. Bizler için 30-40 yıl ceza isteyen savcı FETÖ’ye üye olmak suçlamasıyla yargılanıyor ve hakkında müebbet hapis cezası isteniyor. FETÖ ile irtibatlandırıldık çünkü herkesin bildiği bir seyahat şirketini, bir pideciyi bir parkeciyi aradık. 5 yıldan fazla ceza alan arkadaşlarımıza Yargıtay’a gitme hakkı verilmişken bizler yani 5 yıldan az ceza verilenler bu haktan mahrum bırakılmış ve ikinci kez cezaevine yollanmıştık. Üstelik AYM Başkanı hak ihlaline işaret etmişken, Adalet Bakanı “Bir gün bile içeride kalmamaları gerekir” demişken…"
Musa Kart, Mustafa Kemal Güngör ve Güray Öz'ün tahliye sonrası T24'e açıklamalarda bulundu. Tahliye haberini televizyonlarda geçen altyazılardan aldıklarını söyleyen Musa Kart, yüksek mahkeme başkanlarının, Adalet Bakanı'nın ve 74 baronun Cumhuriyet davasında hak ihlali yönünde açıklama yaptığını hatırlattı. Mustafa Kemal Güngör ise Emre İper hakkında onama kararı verilmesinden üzüntü duyduklarını vurgulayarak, haksız yere çok sayıda insanın cezaevinde tutulduğunu ifade etti. Kararın Yargıtay, AYM ya da AİHM'den bozulacağını beklediği ancak kararın zamana yayılması nedeniyle uzun süre tutukluluk yaşadıklarını dile getirdi. Güray Öz ise "Aydınlar mücadele etmese bu işler düzelmeyecek. Aydınların mücadele etmesi lazım" dedi.
© Tüm hakları saklıdır.