Haberler

Murat Yetkin: İktidarın 'emekli amiraller bildirisi' üzerinden 'bana darbe yapıyorlar' söylemi tutmadı

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, Murat Sabuncu'ya yorumladı

07 Nisan 2021 12:33

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, iktidarın ‘emekli amiraller bildirisi’ üzerinden mağduriyet yaratma söyleminin tutmadığını söyledi. Ülkenin ekonomik sorunlar ve pandemi gibi gündemlerinin daha ağır bastığını dile getiren Yetkin, “AK Parti 19 yıldır tek başına iktidar, istediği her şeyi yapıyor artık. Yani elinin tutan da yok. Emekli amirallerin bir bildirisinden bana darbe yapıyorlar söylemi tutmadı. Tutmuyor artık. Bugün bir insanı sokakta durdurup en önemli sorununu sorarsanız ‘amirallerin bildirisi’ demeyecektir” diye konuştu. 

Gazeteci-yazar Murat Yetkin, 'emekli amiraller bildirisi' ve iktidarla muhalefetin tavrı, Ukrayna krizinin ABD-Rusya arasında yaratacağı gerilimde Türkiye'nin olası stratejisini ve Türkiye'nin AB rotasını Murat Sabuncu'ya yorumladı. 

Murat Sabuncu'ya konuk olan Yetkin, söz konusu bildirinin zamanlamasının AKP’ye darbe çağrıştırmasının geçmiş yıllarda yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi ve 27 Nisan e-muhtırası düşünüldüğünde normal karşılanabileceğini söyleyerek ”Bildirinin yayınlanma şekli hakikaten tuhaf ama bu tuhaflık insanları gözaltına alıp sorgulama gibi bir karşılık gerektirmez” dedi. 

Bildirinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çok daha sert bir söylemle açıklama yapmasının beklendiğini ancak tersine daha tonu düşük bir açıklama yapıldığını belirten Yetkin, bunun nedeninin AB liderleri yapılacak görüşme öncesi ifade özgürlüğü üzerine bir tartışma başlatmak istenmemesi olabileceğini söyledi.

TIKLAYIN - AB liderleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya geldi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bildiride imzası olanlara ilişkin yaptığı sert açıklamalara dikkat çeken Yetkin, Erdoğan’ın da Soylu’dan farklı düşünmediğini tahmin ettiğini söyledi. Yetkin, “Acaba Soylu, Erdoğan’ın söylemek isteyip de söyleyemediği şeyleri mi dile getiriyor diye sorulabilir” dedi. 

Türkiye’nin AB görüşmelerinde öne çıkan başlıkları ve Ukrayna-Rusya arasında yaşanan gerilim üzerinden Türkiye’nin alacağı pozisyonu da değerlendiren Yetkin, AB ile ilişkilerin 2017’den beri ‘ilk hayır diyen biz olmayalım’ stratejisi üzerinden yürüdüğünü, ABD ile de Rusya ile olduğu gibi ‘sorunlarımız olsa da sorun olmayan alanlarda devam edelim’ stratejisi üzerinden ilişki kurulmak istendiğini söyledi. 

İktidarın iç politikadaki pandemi ve ekonomik sorunlara yönelik yaklaşımı ile dış politikasını yorumlayan Yetkin, “Herkes o kadar çok hata yapıyor ki dolayısıyla biz de suyun üstünde kalmaya çalışırken müthiş bir yüzücü gibi görünüyoruz çünkü diğerleri de batmış” benzetmesini yaptı. 

Yetkin, bunun bir başarı sayılmayacağının altını çizdi.

TIKLAYIN- 103 emekli amiralden 'Montrö' ve 'tarikattaki amiral' bildirisi

TIKLAYIN - İçişleri Bakanı Soylu: Sabaha kadar uyumadık, irtibatları ortaya çıkardık; son 30 günde hangi siyasi partiyle irtibat kurdukları açık ve net