Videoröportaj

Uzmanlar yorumladı: Merkez Bankası yüksek kur ve enflasyon riskine rağmen neden yeniden faiz indirdi?

Prof. Ercan Uygur ve Kerim Rota; Murat Sabuncu ve Candan Yıldız'a yorumladı

18 Ağustos 2022 19:37

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 8 ay sonra politika faizini yeniden düşürdü. 100 baz puanlık indirimle faiz 14'ten 13'e indi. 

Merkez Bankası'nın bu kararını Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota ve Prof. Ercan Uygur; Murat Sabuncu ve Candan Yıldız'a yorumladı.

Merkez Bankası kararını iktidarın seçime dönük hamlesi olarak yorumlayan uzmanlar yüksek kur ve enflasyon riskinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. 

Öne çıkan yorumlar şöyle: 

Prof. Dr. Ercan Uygur: Araştırmalar gösteriyor ki, gelişmekte olan ülkelerde iktidarlar için büyüme ve istihdam daha önemlidir. Hükümetler büyüme ve istihdama odaklanırlar. Enflasyondan daha az korkmayı gerektiren bir şey de "Para aldanması." Yani enflasyonu yüzde 100'e çıkardınız ama asgari ücrete yüzde 80 zam yaptınız. Bu ücreti alanlar "para aldanması" içinde oluyor, "müthiş bir artış" diye bakıyor. Ama yüzde 20 kayıpta olduğunun farkında değil. 

Kerim Rota: Rusya'dan Türkiye'ye 10 ile 15 milyar dolar, doğrudan yatırım olarak değil mevduat olarak geldi. Biraz ellerinin rahatlamasıyla, döviz satış hızının azalmasıyla özgüven kazandılar. Ama bu karar Türkiye'nin ödemeler dengesi krizini daha da hızlandıracaktır. Merkez Bankası doları yüzde 18'in altında tutmak için her gün 100-200 milyon dolar satarken, bu kez doları yüzde 20'inin altında tutmak için her gün 300- 400 milyon dolar satmaya başlayacak. Böylece para eriyip gitmiş olacak. 

Murat Sabuncu: Rusya'dan gelen 10-15 milyar dolar hızla eriyecektir. Uluslararası yatırımcılar TL üstündeki baskının artacağı beklentisi içindeler. Yıl sonunda doların 22 lira olacağı beklentisi içinde olan kuruluşlar var. Merkez Bankası'nın asıl görevi  fiyat istikrarı. Ancak bu kararı görev alanında olmayan ve iktidarın büyüme politikasını desteklemek için aldı. Büyüyoruz diyorlar da kim büyüyor. Özel sektör çalışanlarına ne kadar zam yaptı. Belli bir sermaye gurubu daha zenginleşti. İktidar emek kesimini, gençleri, işsizleri görmemezlikten geliyor.