Haberler

Kaftancıoğlu, 6 yıl önceki paylaşımları nedeniyle hâkim karşısına çıktı: “Amaç, kazanılmış seçim şahsında Kaftancıoğlu'na hesap sormaktır”

CHP İstanbul İl Başkanı'nın duruşması 18 Temmuz'a ertelendi

28 Haziran 2019 16:54

T24 İstanbul

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun 6 yıl önce yaptığı bazı sosyal medya paylaşımları nedeniyle Cumhurbaşkanı'na hakaret, Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek ve terör örgütü propagandası yaptığı iddiasıyla 17 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, savunmanın ek süre talebini ilk önce reddederken, sonrasında ise aynı gerekçeyle duruşmayı 18 Temmuz’a erteledi.

Duruşma çıkışında adliye önünde bir açıklama yapan Kaftancıoğlu, "6-7 yıl önce attığım tweetlerden dolayı ve en önemlisi 31 Mart zaferinden hemen sonra suçlanıyorum. Yıllar sonra bu söylemlerimin dava konusu edilmesinin tek bir sebebi var: O kaybetti, biz kazandık ve biz mevsimi başladı" dedi. 'Bir insan, kadın, anne ve hekim olarak toplumsal olaylara ilişkin tepkiler vermesinden daha doğal bir durum olamayacağını' ifade eden Kaftancıoğlu, "Meselenin özü şudur: İstanbul’dan yanan umut ışığı birini rahatsız etti. O biri halktan, sandıktan karşılık bulamadığı için şahsım üzerinden toplumsal muhalefete gözdağı vermek istiyor" diye ekledi. 

"Muhalefeti susturma yönelik bir hareketle karşı karşıyayız"

Kaftancıoğlu’nun duruşmasını yüzlerce partili ve STK temsilcisi takip ederken; çok sayıda CHP milletvekili de İstanbul Adalet Sarayı’ndaydı. T24’e yaptıkları değerlendirmede davanın zamanlamasına dikkat çeken milletvekilleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni kaybeden AKP’nin, bunun hesabını ‘yargı eliyle’ Kaftancıoğlu’na sormaya çalıştığını düşünüyor.

Eski Diyarbakır Baro Başkanı, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Kaftancıoğlu’na yönelik davanın ‘siyasi bir dava’ olduğu yorumunda bulunarak, “Amaç İstanbul'da kazanılmış seçim şahsında Canan Kaftancıoğlu'ndan hesap sormaktır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da, hafta başında Gezi davasının da ilk duruşmasının görüldüğünü hatırlatarak, "Oradaki kepazeliklerin bir yansıması da burada. CHP'yi susturmaya çalışıyorlar. Muhalefeti susturma yönelik bir hareketle karşı karşıyayız ama ‘saray'ın adliyesi, hâkimleri CHP'yi, Canan Kaftancıoğlu'nu, muhalefeti susturamayacak” diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker de şunları söyledi: “İstanbul'u da kaybedeceklerini gördükleri, kaybettikleri için korku dağları sardı. Halka gözdağı vererek iktidarlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Zulümle, baskıyla abat olunmaz. İktidar olanaklarını bir bir kaybediyorlar. İktidar araçlarından adalet sarayını da baskı için kullanıyorlar.”