Haberler

Danıştay savcısı, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptalini talep etti

Katledilen kadınların yakınları duruşma salonda ayağa kalkarak "Buradayım" dedi

07 Haziran 2022 12:21

Cumhurbaşkanlığı kararıyla iptal edilen İstanbul Sözleşmesi’nin feshine yönelik açılan davanın duruşması Danıştay’da görüldü.Danıştay Savcısı Aytaç Kurt, mütalaasını tekrarladı. Kurt, İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptaline karar verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, kararını sonra açıklayacağını söyledi.

Danıştay'da görülen davada katledilen kadınların isimleri ve hikâyelerini anlatan avukat Müjde Tozbey Erden'in konuşması sırasında katledilen kadınların yakınları salonda ayağa kalkarak fotoğraflarını açarak "Buradayım" dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptali talebiyle açılan çok sayıda dava, Danıştay 10. Dairesi'nde haziran ayı boyunca gruplar halinde esastan görülecek. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptaline ilişkin açılan davalardan 15’i bugün görüldü.

Danıştay 10. Dairesi’nde yapılacak duruşmalar arasında HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Önce Kadınlar ve Çocuklar Derneği, SOL Parti, Yargıçlar Sendikası ile Malatya, Zonguldak, Çanakkale, Kars, Artvin, Denizli, Kırklareli, Tokat, Aksaray ve Şırnak Barolarının açtığı davalar yer alıyor. 

Ay boyunca sürecek duruşmalar, 23 Haziran’da görülecek 12 dava ile sona erecek. O gün esastan görülecek davalar arasında Kocaeli, Kayseri, Batman, Samsun, Antalya, Ordu, Yalova, Bursa, Muğla, Van, Amasya Baroları yer alırken aynı zamanda Ankara Diş Hekimleri Odası’nın açtığı davanın da duruşması görülecek.

TIKLAYIN | Kadınlar, İstanbul Sözleşmesi ile ilgili kararı bekliyor: 40 yıllık mücadelede kritik aşama

Ne olmuştu?

Kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’, 20 Mart 2021’de cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle feshedildi. Bunun üzerine kararın iptali ve yürütmenin durdurulması yönünde Danıştay’a çok sayıda dava açıldı. Danıştay 10’uncu Dairesi, 29 Haziran 2021’de yürütmenin durdurulması istemini oy çokluğuyla reddetti, bu karara itirazın da 18 Kasım 2021’de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından reddine karar verildi. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptal edilmesi için Danıştay’da açılan davalar devam ediyor.

TIKLAYIN - Danıştay Savcısı, "İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmek hukuka aykırı" dedi, kararın iptalini istedi