Haberler

Kadınlar mücadelede ısrarcı: Haklarımız için direniyoruz

08 Mart 2024 10:01

Kadın hareketi yıllardır, kararlılıkla sürdürdüğü mücadele ile elde ettiği başarıları ve kazandığı hakları kaybetmeye mi başladı? Kadın hareketinin mevzi kaybını, temel sorunlarını ve mücadele kararlılıklarını Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ve 29 Ekim Kadınları Derneği Başkanı Av. Şenal Sarıhan değerlendirdi.

TKDF Başkanı Canan Güllü kürtajın fiilen yasaklanmasıyla birlikte kadın hareketinin mevzi kaybetmeye başladığını anlattı. Güllü “Müftüye nikah yetkisinin gelmesi, istismar yaşının aşağılara indirilmesi, Anayasa Mahkemesi’nin resmi nikah olmadan dini nikah kıyılamaz maddesini iptal ederek boşluk yaratması, Medeni Kanun’un sürekli ve sürdürülebilir şekilde değiştirilmesi yönündeki gayretler, nafaka mağdurlarının söylemlerinin iktidar tarafından desteklenmesi. Bunların her biri aslında zemin kaybıdır” dedi.

29 Ekim Kadınları Derneği Başkanı Av. Şenal Sarıhan ise İstanbul Sözleşmesi’nden çıkış ve bu işlemin Danıştay tarafından iptal edilmemesini önemli bir geri gidiş olarak değerlendirdi. Sarıhan “Kadın hareketi bir 8 Mart’ta başarılarıyla değil aslında kayıplarıyla konuşmak zorunda kalıyor” dedi.