Haberler

İyi Parti'den Suriyeliler için 3 aşamalı sınır dışı planı

16 Aralık 2019 17:45

İYİ Parti, Nazım Hikmet Kongre ve Sanat Merkezi’nde “Suriyeli Sığınmacıların Ülkelerine Dönüş” konulu bir Çalıştay düzenledi. 

Çalıştay sonunda İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Suriyeli sığınmacılara yönelik “Geçici Koruma Altındaki Yabancıların Vatanlarına Geri Dönüş Planı ve Stratejisi”nin bir parçası olan Geri Dönüş Planı” açıkladı. “Geri Dönüş Planı"nın ayrıntılarını açıklayan Akşener, hazırladıkları planın 3 aşamadan oluştuğunu belirterek, "Mevcut iktidarın atması gereken, ancak onlar atmadığı için İyi Parti iktidarında bizlerin bizzat atacağımız adımları ortaya koymuş olduk" diye konuştu. 

İyi Parti'nin "Geri Dönüş Planı"nı açıklayan Akşener, Türkiye'de bulunan ticaret, bayramlaşma gibi nedenlerle ülkelerine dönen geçici koruma altındaki Suriyelilerin Türkiye’ye dönüşlerine izin verilmeyeceğini belirtti. Açık kapı politikasına da son verileceğini dile getiren Akşener, AKP tarafından hazırlanan ve güvenli bölgede kurulması planlanan, 60 ilçe, 280 köy projesinden vazgeçileceğini söyledi. 

"Geri Dönüş Planı"nın ikinci aşamasında da 'Şam hükümeti ile ortaklaşa kurulacak bir komisyon aracılığıyla,  Suriyelilerin Türkiye’ye göç etmeden önce yaşadıkları evlerine, köy, kasaba veya şehirlere geri dönmeleri için uygun şartların oluşturulacağı' belirtildi. 

İyi Parti'nin “Suriyeli Sığınmacıların Ülkelerine Dönüş Çalıştayı"nın sonuç bildirgesinde dikkat çeken maddeler şöyle:

-Geçici Koruma Altındaki Suriyelilere, vatandaşlık verilmeyeceği ilân edilecek.

-Bayram ziyareti, ticaret veya çeşitli nedenlerle ülkelerine giden Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Türkiye’ye dönüşlerine, mevcut kanunlara uygun olarak izin verilmeyecek.

-Suriye yönetimi ile aracısız resmi görüşmeler daha fazla gecikmeden başlatılacak.

-Şam hükümeti ile ortaklaşa kurulacak bir komisyon aracılığıyla, Geçici Koruma Altındaki Suriyelilerin Türkiye’ye göç etmeden önce yaşadıkları evlerine, köy, kasaba veya şehirlere geri dönmeleri için uygun şartlar oluşturulacak.

-Suriyelilerin vatanlarına geri dönmeleri için, Geçici Koruma Yönetmeliği’nin 11. maddesi gereği bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkartılarak, süreç başlatılacak.

-Geçici Koruma Altındaki iki milyon Suriyeli için 53 milyar Euro büyüklüğünde bir yatırımla güvenli bölgede kurulması planlanan, 60 ilçe, 280 köy projesinden hemem vazgeçilecek

-Göç İdaresi Genel Müdürlüğü eşgüdümü altında belediyelerin de geri dönüş sürecinde aktif görev almaları sağlanacak.

-Türkiye’de bulunan kayıtsız Suriyelilerin tamamı tespit edilerek, sınır dışı edilecek