Haberler

Daha önce 'Hilafet' çağrısı yapan İmam Halil Konakçı kadınları hedef aldı: Sokaklar kasap dükkanı gibi, hiç mi kıskanmıyorsun lan?

"Kadın-erkek eşitliği tamamen yalan"

25 Temmuz 2022 08:23

T24 Video Haber

Ankara Melike Hatun Camii imamı olarak bilinen Halil Konakçı'nın, kadın-erkek eşitliğine karşı ifadeler kullandığı konuşmasında kadınların giyim tarzı hakkındaki "Bak sokaklar ne hale geldi! Kasap dükkanı gibi. Et görmekten içimiz dışımıza çıkıyor artık. 100 yıl önce dedelerimizin yatak odasında göremediği kıyafetleri biz çarşıda pazarda plajda görüyoruz. Neden? Bu kadınların başında yok mu adamları abileri babaları kocaları? Geçtim helali haramı hadi buna inanmıyorsun. Tamam ateistsin, imanın zayıf... Ya hiç mi kıskanmıyorsun lan? " sözleri tepki çekti.

Halil Konakçı, kendi adını taşıyan YouTube kanalında yayınladığı videoda, kadınların iş gücüne katılımı ve kadın-erkek eşitliğine karşı ifadeler kullandı. Videoda Konakçı, kadınların iş yaşamında yer almasından rahatsız olduğunu ifade ederek kadın-erkek eşitliğinin tamamen yalan olduğunu öne sürdü.

"Kadın-erkek eşitliği tamamen yalan"

Konakçı'nın tepki çeken videodaki söylemleri şöyle:

"Büyükleri adam edebilirsek gençlerin adam olması kolay. Sen bir baba olarak evinin dinini, diyanetini sağlamakla mükellefsin. Ayet var; erkekler kadınlardan üstündür. Hani kadın-erkek eşitliği diyorlar ya bu tamamen yalan. Çünkü Allah Kuran'da diyor ki; erkekler kadınlardan üstündür. Bunu söyleyeceğim ya ben, yayınlayacağız bunu. Bak şimdi neler olacak bak. Kadınlarla erkekler ahirette eşittir. İbadette eşitiz. İbadette bile eşit değiliz. Kadına cihat farz değil, savaş farz değil. Bana farz. Canını tehlikeye atacaksın. Dinini anlatacaksın. Kadına farz değil bana farz. 

"Her yerde kadın istihdamı var, daha cazip çünkü"

Helal rızık mükellefiyeti yok kadının. O sizin göreviniz, adamların görevi. Ama her yerde kadın istihdamı var, daha cazip çünkü. Araba fuarı var. Mini etekli, kadın var. Araba lastiği fuarında kadın var. Kadınların şu dönem gibi suistimal edildiği bir cahiliye dönemi bile olmadı. Bunu özgürlük zannediyorlar. Özgürlük diye anlattılar. Bizim garibanlar da inanıyorlar. Rızık sizin göreviniz. Kadına bir adam pavyonculuktan para kazansa, haramdan para kazansa, içkiden uyuşturucudan para kazansa, eve getirse kadının mesuliyeti yok. Yer ve hesap sorulmaz. Bak eşit değiliz görüyor musun. Bizim üstünlüğümüz bu işte hizmetimiz üstün. O evin helal rızkını ben yapmak zorundayım kadın değil."

"Sokaklar ne hale geldi, kasap dükkanı gibi

Sözlerinin devamında Konakçı, kadınların giyim tarzları hakkında duyduğu rahatsızlıkları dile getirerek erkeklere seslendi:

"Namazını kıldırt hanımına, başını örttür. Bak sokaklar ne hale geldi! Kasap dükkanı gibi. Et görmekten içimiz dışımıza çıkıyor artık. 100 yıl önce dedelerimizin yatak odasında göremediği kıyafetleri biz çarşıda pazarda plajda görüyoruz. Neden? Bu kadınların başında yok mu adamları abileri babaları kocaları? Geçtim helali haramı hadi buna inanmıyorsun. Tamam ateistsin, imanın zayıf... Ya hiç mi kıskanmıyorsun lan? Kızın, karın öyle sokağa çıkarken, video paylaşırken hiç mi vicdanın sızlamıyor? Benim aklım bu işi almıyor. Allah sonumuzu hayretsin."

TIKLAYIN | Sezen Aksu'yu hedef alan cami imamından hilâfet çağrısı: Biz o makamı geri istiyoruz arkadaş

TIKLAYIN | Sezen Aksu'yu hedef alarak hilâfet çağrısı yapan imam hakkında suç duyurusu

Kadınlardan imam Konakçı'ya sert tepki: "Haddiniz bilin"

Kadınlar,  imam Halil Konakçı'nın kadınları iş yaşamında olmaları ve giydiği kıyafetleri üzerinden hedef alan açıklamasına tepki gösterdi. CHP'li Gamze Taşcıer, Konakçı hakkında gerekli hukuki işlemin yapılması gerektiğini ifade etti. TKDF Başkanı Canan Güllü, imam Konakçı'nın görevden el çektirilmesi için Diyanet'e çağrıda bulundu.

Cumhuriyet'in haberinbe göre, açıklamaya sosyal medyadan tepki gelirken, kadınlar da Konakçı'ya sert tepki gösterdi. CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, "Kadınları yürüyen et parçaları olarak gören ve eve kapatılmaları gereken birer köleymiş gibi zikreden bu aklın sırtını sıvazlayanlar oldukça bu hadsiz cesareti bulmaya devam edecekler. Bir an önce bu kişi hakkında hukuki işlemin ve gerekli yaptırımın yapılması gerekir" dedi.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) Başkanı Canan Güllü de  imam Konakçı'nın açıklamasını 'hadsizlik' olarak yorumladı ve diyanet'e çağrıda bulundu.

Ne olmuştu?

İmam Halil Konakçı daha önce de Bursa’da Mihraplı Camisi’nde verdiği vaazda Sezen Aksu’yu hedef alıp hilafet çağrısı yapmıştı. Konakçı, “O sahip olsaydı başımızda, o makam hala başımızda olsaydı ne başörtüsüne ne çarşafa ne sarığa ne minareye ne ezana kimse konuşamazdı. Biz o makamı geri istiyoruz arkadaş. İslâm adına istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı. Bu skandal ifadelerin ardından Konakçı hakkında, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana, kanunlara uymamaya teşvik ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik suçlarını işlediği gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmuştu.