Haberler

Fransa emeklilik hakları için ayakta: "Hükümetin adaletsiz kararından dönmesini bekliyoruz"

06 Aralık 2019 16:21

T24 Dış haberler/ İdil Uzay Uzun-Paris

Fransa genelinde son yılların en kapsamlı grevi hükümetin emeklilik reformuna karşı başladı. İçişleri Bakanlığı verilerine göre 800 binden fazla insanın katıldığı grevin ilk gününde sendikalar, Sarı Yelek’ler ve üniversite öğrencileri gibi toplumun pek çok farklı kesimi katıldı. Eylemlere katılanlar hükümete seslerini duyurmayı ve böylece adaletsizlik yarattığını söyledikleri emeklilik reformunun geri çekilmesini talep ediyor. T24, Fransa’da genel grevin ilk gününden izlenimleri aktardı.

Fransız anket şirketi İpsos’un verilerine göre 5 Aralık protestolarını destekleyenlerin %30’u reforma %70’i de hükümetin politikalarına karşılar. İçişleri Bakanlığı’nın verilerine göre 800.000, sendikalara göre 1.5 milyon, insanı birleştiren sebep sadece emeklilik sisteminin reformu değil ülkenin yoksul sınıflarında hissedilen adaletsizlik duygusu. 5 Aralık protestolarını Sarı Yelek hareketiyle 2018 Kasım ayından beri baş gösteren sivil ayaklanmanın daha kapsamlı bir hali olarak okumak mümkün. 

Polis güçleri ve toplum arasındaki gerginlikler

Finans çevrelerine yakınlığıyla bilinen Macron hükümetinin temsil ettiği neoliberal politikaların toplumda yarattığı gerilim sokaklara yansırken, gösteriler aynı zamanda polis güçleri ve toplum arasındaki korku ilişkisini ortaya koyuyor. Paris, Montpellier ve Nantes’da göstericiler ile polis arasında küçük çaplı tartışmalar olurken, Paris Valiliğinin verilerine göre 71 kişi gözaltına alındı. 

'Öksüz bir sosyal hareket'

Üstünde durulması gereken bir diğer nokta ise şu ana kadar hiçbir politik partinin hareketi sahiplenememesi. Aşırı sağ ve aşırı soldan destek açıklamaları gelmesine rağmen iki kanadın da liderleri hareketin liderleri pozisyonuna gelebilmiş değiller. 2022 seçimleri öncesinde toplumda yaşanan bu sosyal kırılmaları kimler seçim arenasına nasıl taşıyacak şimdilik net değil.