23 Aralık 2019 11:00
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Suriye ile sınır komşusu Antep'in göçten en çok etkilenen şehirlerden biri olduğunu ifade ederek, "Sınır ötesinde dönüş şartları oluşturursa geri dönecek mülteci sayısını %60 olarak olarak ifade etti. Gaziantep'te yaklaşık 400 bin mülteci olduğunu söyleyen Şahin, "Orta yaş ve orta yaş üstü gitmek istiyor, kalmak isteyen kesim daha çok gençlerden oluşuyor. Onlar da zaten sistemin içindeler, çalışmak zorundalar" dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı Fatma Şahin, Şirin Payzın'a yerel yönetimlerin mülteci sorunundaki politikalarına ilişkin konuştu.
Göçün bir sonuç olduğunu vurgulayan Şahin, "Biz bu sonuçla uğraşıyoruz. Sosyal adaletin ve sosyal barışın sağlandığı, herkesin toprağında mutlu olduğu bir dünya inşa edebilsek kimse göç etmek zorunda kalmaz. Bu sorun temelden çözülemezse biz göçün sonuçlarıyla uğraşmak zorunda kalıyoruz. Bunun maliyeti daha yüksek. Dünya insani ve vicdani sınavdan geçiyor. Bunun etkilerini Orta Doğu şehrinde daha çok hissediyorsunuz. Sınır şehirlerden olduğumuz için bunu en çok yaşayanlardan olduk" ifadelerini kullandı.
Şahin, göç sürecini 'açık kapı' politikasıyla yönettiklerini ifade ederek, "Duvarlarla kapatıp, teller çevirip 'bize nasıl gelmezler' diye bakabilirdik. Biz insani ve vicdani olarak bir duruş gösterdik. İnsanların neye ihtiyacı var diye düşündük" dedi.
Göçün iyi yönetişiminin çok önemli olduğunun altını çizen Şahin, "Gettolaşmaya fırsat vermemek gerekiyor. 'Birlikte yaşam' modeli odaklı bir belediyeyiz" dedi.
Mültecilere ayrıcalık yapıldığı algısının da yanlış olduğunu ifade eden Şahin, "Yapılması gereken iki şey var: Birincisi, yaşamı onlar için normalleştirmek amacıyla yapılması gerekenler, ikincisi de kendi vatandaşımızı doğru bilgilendirmek. Gaziantep modeli derken 'birlikte yaşam' modelini kast ediyoruz. Burada kendi vatandaşlarımızın etkilendiği olumsuzlukları da tespit edip çözümünü üretiyoruz" diye konuştu.
© Tüm hakları saklıdır.