Videoröportaj

Erdoğan'ın Van mitingi izlenimleri: Karşıdan karşıya geçmek yasaklandı, uçaklar, helikopterler aralıksız uçtu

06 Mayıs 2023 11:18

Ruşen Takva/Van

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirdiği Van mitingi için dün (4 Mayıs) geceden başlamak üzere İzmir Urla’dan THY uçaklarıyla, Batman gibi çevre illerden ise otobüslerle görevli polisler takviye edildi. Erdoğan’ın yerdeki konvoyuna biri alçak bir yüksek irtifa olmak üzere iki helikopter, 69 araç, üç ambulans, iki AFAD ve üç otobüs, havadaki uçağına ise F-16 tipi iki savaş uçağı eşlik etti.

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2 Mayıs'ta Van’da CHP tarihinin en katılımlı mitingini gerçekleştirmesinin ardından Van’a gelen Erdoğan, iktidara geldiği 2002'den bu yana AKP’nin Van’da gerçekleştirdiği en sönük mitinge imza attı. Önceki yıllardaki mitingleri de izleyen gazeteciler, heyecan ve katılımın az olduğu görüşünde birleşti.

Miting öncesi Van’ın 13 ilçesinden ve çevre kentlerinden çok sayıda insan otobüslerle miting alanına taşındı. Farklı kentlerden gelen insanları sorduğumuz Vanlı bir esnaf, "Sabah kalktığımda kendimi Muş’ta gibi sandım" diyerek durumu özetledi.

Beşyol Meydanı'nda bulunan miting alanına giden Sıhke Caddesi trafiğe kapatıldı, ancak Van Büyükşehir Belediyesi kayyumuna ait belediye otobüsleri aralıksız çalıştı.

Bir hatırlatma; 3 gün önce yine aynı alanda yapılan Kılıçdaroğlu mitinginde gün boyunca kayyum belediyesine bağlı otobüsler yolların kapalı olduğu gerekçesiyle ya güzergâh değiştirmişti ya da insanlar kent merkezine ve miting alanına kilometrelerce uzakta indirilerek merkeze gelmeleri zorlaştırılmıştı.

Erdoğan’ın geçeceği Maraş Caddesi’nde yaklaşık 5 kilometre boyunca vatandaşların karşıdan karşıya geçmesi 1 saat öncesinden yasaklandı. Böylece Erdoğan geçtiği sırada onu bekliyor gibi görünen bir kalabalığı selamladı.

Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu ile aynı meydanı seçen Erdoğan’ın konuşma yaptığı sahnesinin konumu dikkat çekiciydi. Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun seçtiği geniş alanın aksine sağdan soldan daraltılmış bir koridor içine kurulan sahneden konuştu. Ayrıca alanda toplanan kalabalığı çeken kameralar hep kafa hizasından görüntü servis ederek, arka planın görünmez olmasını sağladı ve yoğun bir katılım hissi yarattı.

Erdoğan, konuşmasının neredeyse tamamını CHP ve HDP’yi eleştirmeye ayırdı. Sonunda da, "CHP Van’da miting yapabilir miydi?" diye sorarak, CHP mitinginde sallanan Yeşil Sol Parti flamalarını eleştirdi. Ama tam bu sırada alanda HÜDA PAR flamaları sallanıyordu.

Çevre kentlerden taleplerini dile getirmek için Erdoğan’ın Van’daki mitingine gelen mevsimlik işçiler, dövizlerinde "sulama birliklerine kadro" yazıldığı gerekçesiyle alana alınmadı. Miting alanına sadece Erdoğan’ı öven dövizlerin girmesine izin verildi.