Haberler

Depremzede Abdallar: 'Yamyamsınız' dediler, su bile vermediler

"Bizi depremzede olarak bile görmüyorlar"

22 Şubat 2023 19:04

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde binlerce bina yıkıldı, binlerce insan enkaz altında kurtarılmayı beklerken yaşamını yitirdi. Deprem bölgelerinde hâlâ çadır ve temel ihtiyaçlara erişemeyenler var. 

Hatay, Gaziantep, Osmaniye gibi depremin vurduğu illerde yaşayan Abdallar, su ve çadır ihtiyaçlarına erişmekte güçlük çekiyor. Abdallar "bizi depremzede olarak bile görmüyorlar" diyor. 

Abdalları temsil eden Doğuş Partisi Genel Başkanı Mahmut Karalar ve Hatay Dörtyol İlçe Başkanı Veysel Demir, deprem bölgelerinde Abdal halkının yaşadığı sorunları anlattı. 

"Yamyamsınız' dediler, su vermediler"

Hatay'daki Abdalların sorunlarını dile getiren Veysel Demir, Dörtyol'da Şehit Ayhan Say Kız Teknik Ve Meslek Lisesi'nde yardım dağıtıldığını ancak kendilerine yardım verilmediğini söyledi: 

"Burada muhtarlık ve kaymakamlık aracılığıyla yardım dağıtılıyor ama buraya yardım istemeye gelen vatandaşlar da var. Bizim aileden insanlar da gidip yardım istediler. İstedikleri sadece suydu. Kapıdaki güvenlik ve polis tarafından ayrımcılığa maruz kaldık. Bize su vermediler, polis memurları "siz yamyamsınız", "hırsızsınız" gibi ifadeler kullanınca tartışma yaşandı.  Bizim insanımız çalgıcılıkla, davulculukla geçinen bir halk. Bize sanki suçluymuşuz gibi muamele yaparak havaya ateş ettiler ve biber gazı sıktılar. Biz bu ithamları kabul etmiyoruz."

"Bizi depremzede olarak bile görmüyorlar"

Yaşadıkları durumun ayrımcılık olduğunu söyleyen Demir, "Suç duyurusunda bulundum ama ne çıkar bilemiyorum. 3-5 şişe su istemeye bile hakkımız yok mu? Bize yardım etmeleri için illa enkaz altında mı kalmamız gerekirdi? Bizi depremzede olarak bile görmüyorlar" dedi.

Yaşadıkları mahalleye yakın bir alana kendi imkanlarıyla çadır kurduklarını belirten Demir, hiçbir şekilde yardım almadıklarını ifade etti: 

"Her şeyi kendi imkanlarımızla yaptık. Deprem anından bu yana ne kaymakam ne muhtar ne belediye, hiç kimseden en ufak bir yardım görmedik. Görmediğimiz gibi de dışlandık."

"Mahallemize bile girmeden evlerimize sağlam raporu verildi"

"Sadece Hatay' Dörtyol'da Neşeli Sokak, Dere Sokak ve İstasyon Caddesi'nde yaşayan Abdallar değil bütün Abdallar benzer sorunları yaşıyor. Depremde şimdiye kadar 200'e yakın insanımızı kaybettik. Evlerimiz hasar aldı. Hasar tespit talebinde bulunduk ama mahallelerimize bile girmeden evlerimize sağlam raporu verildi." 

"Hep horlanıp dışlanıyoruz"

"Türk toplumu içerisinde hep horlanıp dışlanıyoruz" diyen Demir, şunları söyledi: 

 İnsanlarımız horlanıyor, "hırsız" deniyor ,"yağmacı" deniyor, "yamyam" bile deniyor. Biz bunları asla kabul etmiyoruz. Bugüne kadar hiçbir işe alınmadık. Çalgıcılık gibi işlerle geçiniyoruz. Kamuda zaten yokuz. Romanlar da bizler gibi eziliyor. Eziyetimiz, çilemiz aynı."  

Doğuş Partisi Genel Başkanı Mahmut Karalar da Gaziantep'te yaşayan Abdalların sorunlarını şöyle özetledi:

"İnsanlar burada aç kaldılar. Ekmek yok, su yok, çadır yok. İnsanlarımız perişan. Burada yatacak yer yok. Bakanımız herkese yardım yapıldığını söylüyor ama buradaki halka hiç yardım gelmedi. Yetkililere sesleniyorum. Buraya ziyaret için geliyorsunuz ama bizler burada yaşıyoruz. Buraya gelen siyasetçiler yardım kolileriyle reklam yapıyor. Burası siyasetin yeri değil. Bu halka herhangi bir destek verilmedi."