05 Ocak 2024 19:05
6 Şubat depremlerinde yakınlarını kaybeden aileler haklarını aramak için 'Adalet Peşinde Aileleri Platformu' adı altında toplanarak 16 ilde adliyeler önünde adalet nöbeti tutmaya başladılar. Kahramanmaraş Adliyesi önünde toplanan aileler adına bir açıklama yapan Tuba Erdemoğlu “Depremin üzerinden 11 ay geçti biz hala adaletin oluşacağına dair bir emare bekliyoruz” dedi. Erdemoğlu basın açıklamasında şunları söyledi:
“6 Şubat günü enkazdaki sevdiklerimizin kurtarılmasını beklerken bizler dahi ölüme terk edildik. AFAD, KIZILAY gibi kurumların ne kadar yetersiz olduğunu hep birlikte gördük. Bahsi geçen kurum ve kuruluşların da adalet önünde yargılanması için başvurularımızı yaptık. Yasımızı tutamadık, sevdiklerimizin naaşlarının bulunmasını bekledik, daha kayıplarımız bulunmamışken enkazları kaldırmaya geldiler. Gerekli numunelerin alınması için enkazların başında biz bekledik. Enkazlardan yeterince numune aldıklarını sandık. Ancak yanılmışız. Açılan birçok soruşturma dosyasından binadan yetersiz delil alındığını sonradan anladık. Beklememiz son bulmadı. Depremin üzerinden neredeyse 1 yıl geçmesine rağmen bu seferde bilirkişi raporlarını bekliyoruz.”
"Özellikle TCK’ da mevcut yasal düzenlemenin yetersiz kaldığından, ceza alt ve üst sınırlarının artırılmasını bekliyoruz. Suçluların 'taksirle' değil 'olası kast'la yargılanmalarını istiyoruz. Bugün burada yaşadığımız birçok problemin nedenini sormak ve süreç boyunca yaşadığımız hukuksal problemleri dile getirmek için toplandık. 11 ay boyunca sorulmayan, cevaplanmayan sorunlarımız ve sorularımız var."
"Hepimizin tanık olduğu üzere, depremin ilk günlerinde bazı müteahhitleri hakkında alelacele soruşturma başlatılıp haklarında tutuklama kararları verildi. Biz bu kararların kesinlikle yerinde olduğunu düşünüyoruz. Ancak depremin sonucunun bu kadar ağır olması sadece birkaç müteahhidin sorumluluğunun ötesinde olup, ilgili kamu görevlilerinin de en az müteahhitler kadar sorumlu olduğunu biliyoruz. Buradan yetkililere seslenmek istiyoruz. Koruduğunuz bir kamu görevlisi değil, suç isnadı altında olan bir kişidir. Dolayısıyla yargılama süreçlerini de etkileyeceği için sorumlu kamu görevlileri ilgili sürecin bir an önce tamamlaması için talepte bulunuyoruz."
Belirtilen sorunlar bu ülkenin maalesef daha önceki depremlerde yaşadığı sorunlar ile aynısıdır. Eksiklikler giderilmelidir. Aksi halde telafisi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkma riski bulunmaktadır. Sevdiklerimizin ölümlerinde sorumluluğu bulunan herkesin adalet önünde hesap vermesi için buradayız!
Mücadelemiz bitmedi, bugün burada sadece 6 Şubat’ta ölenlerin hesabını sormak için değil 6 Şubat’ta enkaz altında ölmeyen ancak hala insani bir yaşam bekleyen herkesin haklarını savunmak için bulunuyoruz. Bizim, bizden sonrakilerin ve onlardan sonra gelecek olanların yaşamları için depreme dirençli kentlerin yapılmasını talep etmek için buradayız. Bizden başka kimsenin deprem için hak arayışında olmaması için buradayız. Çocukların annesiz, babasız, kalmaması için, annesi babası enkazda kalan ve tek başına hayatta kalan bebeklerin olmaması için buradayız."
Adalet nöbetine katılan Kahramanmaraş Baro Başkanı Av. Muhammed Burak Gül ise “Yetkili idari makamlar tarafından sorumluluğu olan kamu görevlileri hakkında soruşturma izinlerinin bir an önce verilmesini öncelikle talep ediyoruz” dedi.
© Tüm hakları saklıdır.