Haberler

Cumartesi Anneleri, 974. haftada Hayrettin Eren'in akıbetini sordu: Eren Ailesi üç kuşaktır Hayrettin’i ve adaleti aramaktan vazgeçmedi

25 Kasım 2023 12:20

T24 Video

Cumartesi Anneleri/İnsanları, 974. hafta açıklamalarında 12 Eylül darbesinin ardından gözaltına alınan ve sonrasında kaybedilen Hayrettin Eren için adalet istedi.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını talep etmek için Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri/İnsanları, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın 8 Kasım'da Meclis'teki Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kendisine sorulan bir soruya verdiği yanıtta, "Cumartesi Anneleri'nin yaşadığı mağduriyettir. En kısa sürede çözüm üreteceğiz" yanıtının ardından 2018'den beri Cumartesi Anneleri'ne uygulanan yasak kaldırıldı.

Kaldırılan yasağın ardından Cumartesi Anneleri/İnsanları, Galatasaray Meydanı'nda üçüncü kez açıklama yaptı.

Kayıp yakınları adına 974’üncü hafta açıklamasını okuyan Oya Ersoy, “Barışçıl toplanma özgürlüğümüzün hukuka aykırı olarak engellendiği beş yılın ardından asıl buluşma mekanımız olan Galatasaray Meydanı’nı kapatan polis bariyerleri önünden kamuoyuna sesleniyoruz” dedi.

Ersoy, şöyle devam etti:

“Sesimizin, sözümüzün mekanı Galatasaray Meydanı’na en yakın noktadan devlete, inkara ve cezasızlığa son vererek zorla kaybetme suçlarında maddi gerçeği açığa çıkartma, suçun faillerini yargılayarak cezalandırma yükümlülüğünü yerine getirme çağrımızı yineliyoruz. Devletin sorumluluklarını hatırlatmak ve gözaltında kaybedilen insanların hikayelerini kamuoyuna duyurmak, unutulmalarının önüne geçmek kararlılığımızı sürdürüyoruz. 974. haftamızda 43 yıldır inkar ve cezasızlıkla unutturulmak istenen Hayrettin Eren dosyasını kamuoyu ile paylaşıyoruz.

''Çok sayıda tanık vardı, ancak gözaltına alındığı inkâr edildi''

26 yaşındaki Hayrettin Eren, İstanbul’da yaşıyordu. 12 Eylül darbe koşullarında hakkında arama kararı vardı. 21 Kasım 1980 tarihinde otomobili ile İstanbul Saraçhane’ye gitti. Burada buluştuğu arkadaşı ile birlikte gözaltına alındı. Hayrettin, arkadaşı ve otomobili önce Karagümrük Karakoluna, oradan da Gayrettepe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Hayrettin, Gayrettepe Siyasi Şube’nin bodrum katında ağır işkence altındayken, kapıda bekleyen annesine 'Gözaltında böyle biri yok!' denildi. Emniyetin bahçesinde duran otomobili gösterip, ‘Oğlumun arabası burada kendisi nasıl yok?’ diye ısrar eden Elmas Eren tartaklanarak dışarı atıldı. Sonra Hayrettin’in arabası da kaybedildi. Hayrettin Eren’i gözaltına alınırken, karakolda tutulurken ve siyasi şubede işkencedeyken gören çok sayıda tanık vardı. Ancak onun gözaltına alındığı inkâr edildi.

''Eren Ailesi üç kuşaktır Hayrettin’i ve adaleti aramaktan vazgeçmedi''

Sıkıyönetim Savcılığı’na yapılan suç duyuruları sonuçsuz bırakıldı. Aradan geçen 43 yılda da ailenin tüm girişimlerine rağmen hukuk işletilmedi. Hayrettin Eren’in akıbeti gizlendi, onu kaybedenler cezasız bırakıldı. Eren Ailesi üç kuşaktır Hayrettin’i ve adaleti aramaktan vazgeçmedi. 974.haftamızda bir kez daha ‘Hayrettin Eren’in akıbeti açıklanana, korunan failleri yargılanıp, cezalandırılana kadar, adalet sağlanana kadar bu dava bizim için kapanmayacak’ diyoruz. Kaç yıl geçerse geçsin; Hayrettin Eren için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz.''

"Annem, 2019 yılında vefat edinceye kadar oğlu için karanfil koyabileceği bir mezar yeri aradı"

Hayrettin Eren'in kız kardeşi İkbal Eren ise şöyle konuştu:

''Gözaltına alınıp kaybedildi. Annemin gözünün içine bakarak gözaltına alındığı inkar edildi. Annem 2019 yılında vefat edinceye kadar oğlu için karanfil koyabileceği bir mezar yeri aradı. Hayrettin Eren gibi kayıplarımızın bir mezarı yok. O nedenle bugün karanfillerimizi Hayrettin Eren, annem Elmas Eren ve tüm kayıplarımız için Galatasaray Meydanı'na bırakıyoruz.''

Video: Zeynep Kuray

20 Kasım 1980'de 24 yaşındayken gözaltında alınıp kaybedilen Hayrettin Eren'in annesi Elmas Eren'in 19 Ağustos 2019'da vefat etmeden önce verdiği bir röportajda ''Oğlumun kemiğini arıyorum kemiğini kemiğini... Bir parça kemiğini bulsam razıyım o da yok. Kolay değil orada her gün her gün ama ne yapacaksın.'' dediği anlar Cumartesi Anneleri tarafından X hesabında paylaşıldı.


 

TIKLAYIN | Maside Ocak, gözaltında kaybedilişinin 33. yılında Hayrettin Eren'i yazdı

TIKLAYIN | Cumartesi Anneleri 817. haftada Hayrettin Eren'in akıbetini sordu: Adliyelerin kapılarını artık adalete açın

TIKLAYIN | Cumartesi Anneleri, Hayrettin Eren'in akıbetini sordu: "Eren ailesi üç kuşaktır Hayrettin'i ve adaleti arıyor"

TIKLAYIN | Bakan Yerlikaya'dan, Cumartesi Anneleri cevabı: Yaşadıkları mağduriyettir, çözüm üreteceğiz

TIKLAYIN | Bakan Yerlikaya, "Yaşadıkları mağduriyet" demişti: Cumartesi Anneleri, 5 yıl sonra Galatasaray Meydanı'nda

TIKLAYIN | Cumartesi Anneleri 973'ncü haftasında Galatasaray Meydanı'nda