Ne Oluyor?

Cemal Süreya'nın yeğeni Güzin Tanyeri: Dayımın hâlâ kendine ait bir mezarı yok

08 Ağustos 2019 13:15

Hayat öyküsü bir Türkiye hikâyesi: Sürgünler, yasaklanan kimlikler, aşklar ve kaybedişler... Cemal Süreya'yı bu kez kız kardeşi Perihan Bakır anlattı; yeğeni Gülizar Tanyeri kaleme aldı. "Size nefesimi bırakıyorum", Süreya'nın anılarını yeniden tartışmaya açıyor. Şirin Payzın sordu, Cemal Süreya'nın yeğeni Güzin Tanyeri yanıtladı.

Cemal Süreya'nın üzüntüden hayatını kaybettiğini ifade eden Tanyeri, "Dayımın ölüm şekli içimi acıtıyor, hepimiz bir karanlığa yuvarlandık o gün ve bu hâlâ da sürüyor" dedi. Cemal Süreya'nın amcasının yanına gömüldüğünü ifade eden Tanyeri, "En acısı, dayımın hâlâ kendine ait bir mezar yerinin olmaması" diye konuştu.

Kitabın yazılış nedenine değinen Güzin Tanyeri, Cemal Süreya'nın vefatından sonra yanlış tanıtıldığını ve kitabın bu yanlışları düzeltmek için yazıldığını belirtti. Tanyeri, "Annem bu kitabı abisine bir görev olarak yazdı, amacımız karşılıklı atışma değil, herkes dayımın ne yaşadığını bilsin diye yazdık" ifadelerini kullandı.

Cemal Süreya'nın eşine şiddet uyguladığı iddialarına yanıt veren Tanyeri, "Sürekli döven bir insanmış gibi anlatılıyor. Olaylara baktığınızda ani verilen bir tepki ve tokat var. Doğru bir davranış değil, zaten dayım da bundan memnun değil, şiddet eğilimli bir insan değildi" dedi.



TIKLAYIN - Eşi anlatıyor; Cemal Süreya nasıl öldü, birlikte olduğu kadınlara şiddet uyguladığı doğru mu?