Haberler

Arzuhan Doğan Yalçındağ: Bu yıl hoşgörü, ifade özgürlüğü gibi Cumhuriyet değerlerinden yola çıktık

38. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması sergisi ve '100. Yılda Yüz Yüze' sergisi de açıldı

12 Ocak 2023 18:23

Aydın Doğan Vakfı'nın 38'incisini düzenlediği 'Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın ödülleri sahiplerini buldu.

564 karikatüristin, toplam bin 531 eserle katıldığı yarışmada birincilik ödülünü  Türkiye’den Engin Selçuk aldı. İranlı sanatçı Mahmood Nazari ikincilik, İtalyan sanatçı Marco De Angelis üçüncülük ödülünü kazandı. ‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ Ödülü de Fethi Gürcan Mermertaş’a verildi.

38. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın ödül töreni Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlendi.

Bu yıl yarışmadaki eserlerin yer aldığı “38. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması” sergisiyle eş zamanlı olarak Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak “100. Yılda Yüz Yüze” sergisi de açıldı. Ödül törenini Şule Zeybek sundu. Törenin Açılış konuşmasını Aydın Doğan Vakfı Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ yaptı.

Yalçındağ: Karikatür toplumsal bilinci yükselten bir sanat

Arzuhan Doğan Yalçındağ

Arzuhan Doğan Yalçındağ ve yarışmanın jürisi karikatürist Tan Oral, ödül töreni ve sergi hakkında T24'e değerlendirmede bulundu.

"Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması tüm dünyada kendini ispat etmiş bir yarışma" diyen Arzuhan Doğan Yalçındağ, şunları söyledi:

"Uluslararası camiadan da çok teveccüh görüyoruz. Neredeyse 40 yıla yaklaştık. 38'incisi yapıldı. Oldukça büyük bir arşiv oluştu. Bu dijital arşivi herkesin girip gezmelerini tavsiye ederim. Güzel bir sanal müze oluştu. Bu sene de Cumhuriyet'in değerlerinden yola çıktık. Hoşgörü, ifade özgürlüğü gibi. Bu sergide de küratörler hoş bir şey yaptılar. Geçmiş yıllarda ödül alan sanatçıların eserleriyle Mimar Sinan Üniversitesi'ndeki gençlerin eserlerini Atatürk'ün bir sözü çerçevesinde; mesela 1920'lerde çevre öncü bir şey değildi ama onu bile buldular ve böyle bir çerçeveye oturttular.

Enteresan bir sergi oldu. 37'nciyi yapamamıştık. Bu sene onlara da ödüllerini takdim ettik. Ümit ederim  Cumhuriyet'in 100. yılı için de özel ödüllü farklı bir sergi olacaktır. Karikatür gerçekten toplumsal meseleleri bağırmadan, susarak ama çok hicvederek güzel göndermeler yapan ve toplumsal bilinci yükselten, farkındalığı artıran bir sanat. Ona bir miktar destek verebiliyorsak, gençlerin ilgisini çekebiliyorsak, duydum ki gençler arasında illüstrasyon  çok revaçta, bu sergide onlarda eşleştirilmiş."

Tan Oral, Ferruh Doğan'ın 'sempatik mafya' sözlerini hatırlattı

Sağdan sola Ercan Akyol - Mahmood Nazari - Tan Oral - Elif Oral - Hamed Mortazavi Alavi - Mojtaba Heidarpanah

Karikatürist Tan Oral, "Bu yıl 38'incisi yapılan bu törenin ve serginin Tophane-i Amire gibi olağanüstü etkili bir salonda yapılması insanı ayrıca duygulandırıyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi'nin değerli öğrencileri ve tabii ki öğretim üyelerinden Başak Ürkmez, bu serginin baş editörü olarak çok başarılı bir sunum yaptı. Bütün bunların karşısında duygulanmamak elde değil. Dünya karikatürcüleri birbirlerini tanır, şakalaşır ve çok sık bir araya gelirdik. Rahmetli Ferruh Doğan, karikatüristler için 'sempatik mafya' diye şaka yapardı. O yüzden bir arada olmaktan çok mutlu oluyorum" dedi.

Arşivden seçilen eserler Cumhuriyetin 100. yılı temasıyla yeniden görselleştirildi 

Aydın Doğan Vakfı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi iş birliğinde hazırlanan “100. Yılda Yüz Yüze” sergisi Cumhuriyetin 100. yılında karikatür arşivini yeni nesiller ile buluşturdu. Bu projede 90 bini aşkın karikatürden oluşan arşivden evrensel ilkelere göre seçilen eserler Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencileriyle paylaşıldı. Öğrenciler, arşiv eserleri Cumhuriyet'in temel değerleri çerçevesinde yeniden yorumlayarak görselleştirdi. 

Sanat severlerin yoğun ilgi gösterdiği “100. Yılda Yüz Yüze” sergisinin küratörlüğünü Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri Başak Ürkmez ve Umut Südüak üstlendi. Tasarım uygulamasını ise Gün Yücel yaptı. Mimar Sinan Üniversitesi iş birliği kapsamında Grafik Tasarım bölümü öğrencilerinin katılımıyla hazırlanan sergide Atatürk'ün "Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri" kitabından alıntı yapılan sözleri kullanıldı. 

37/38. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması kazananları ve jüri üyeleri

38. Karikatür Oscarları sahiplerini buldu 

Ardından 38. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın kazananlarına ödülleri takdim edildi.

Jürinin yaptığı değerlendirme sonucunda, Engin Selçuk’un eseri birincilik ödülüne değer görüldü. İranlı sanatçı Mahmood Nazari ikincilik ödülüyle değerlendirilirken, İtalyan sanatçı Marco De Angelis üçüncülük ödülüne değer bulundu. Yarışmacılara ödüllerini Aydın Doğan Vakfı Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ takdim etti.

‘Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar’ Ödülü Fethi Gürcan Mermertaş’a verildi.  Mermertaş, ödülünü Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu üyesi M. Erol Çamur'un elinden aldı.

Seçici Kurul'un Başarı ödülüne layık gördüğü Hırvatistan’dan Nikola Listes, Türkiye’den Halit Kurtulmuş Aytoslu ve Şevket Yalaz’a ödüllerini Tan Oral takdim etti.

37. yarışmanın kazananları da ödüllerini aldı

Ayrıca pandemi nedeniyle ödül töreni yapılamayan 37. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması kazananlarına ödülleri bu törende takdim edildi. 

Başarı Ödülü kazanan Sırbistan'dan Toso Borkovic ve Borislav Stankovic törene katılamadı. İran'dan Hamed Mortazavi Alavi'ye ödülünü Ercan Akyol takdim etti. “Güçlü Kızlar, Güçlü Yarınlar” Ödülü’nü kazanan Ömer Çam'a ödülü daha önce ulaştırılmış olsa da Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Volkan Vural sahnede tebriklerini iletti.

37. yarışmanın birincisi Küba’dan Reynerio Tamayo da törene katılamadı. Yarışmanın ikincisi İran'dan Mahmood Nazari ve üçüncüsü yine İran'dan Mojtaba Heidarpanah'a ödüllerini Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Volkan Vural takdim etti.

TIKLAYIN | Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nın kazananları belli oldu