09 Şubat 2025 14:54
T24 Video
Ünlü şarkıcı Aydilge, İstanbul’da bıçaklanan 14 yaşında Matia Ahmet Minguzi’nin ölüm haberi ardından sosyal medya hesabından bir paylaşım yaparak “O bıçak bana da saplandı, sana da…” dedi.
İstanbul Kadıköy'de, 27 Ocak’ta, alışveriş yapmak için bit pazarına giden İtalyan şef Andrea Minguzzi'in oğlu Mattia Ahmet Minguzzi, B.B. adlı şahıs tarafından bıçaklı saldırıya uğradı. Ağır yaralanan Minguzzi'nin yoğun bakımda verdiği yaşam mücadelesini kaybederek yaşamını yitirdi.
Toplumsal konulardaki paylaşımlarıyla da sık sık gündeme gelen şarkıcı Aydilge sosyal medya hesabından bir paylaşımla yaşananların çok daha derin bir soruna işaret ettiğinin altını çizdi.
Aydilge paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“İstanbul'da 14 yaşında, defalarca aldığı bıçak darbeliyle yaralanan yetmeyip yerde tekmelenen Matiha Ahmet Minguzzi'nin öldüğü haberini gördüm az önce. Öldüren tek onu öldürdü sanmayın. Onu öldüren bıçak bana da saplandı, sana da saplandı. Hepimizin iyiye, güzele, umuda olan inancını da bıçaklayıp katletti aslında o katil. Bu çocuk kılıflığı, katilleri doğuran toplumsal çürümeyi besleyen hepimizin bildiği nedenler var biliyorsunuz. İşte cezaların caydıracı olmayışı, ekonomik dengesizlik, görgüsüz bir zenginliğe karşı müthiş açlık, eğitimsizlik, kötü aile terbiyesi, empati duygusundan uzak olmak, madde bağımlığına gibi. Ancak hiçbir zaman bunlar toplumuzun övünülecek özellikleri olmamıştı. Yani, gösterişçilik, serserilik, acımasızlık, madde kullanmak gibi şeyler, popülerlik aracı değildi, utanılacak şeylerdi. Ama artık bundan övünülecek özellikler gibi pazarlanıyor ve rol modeller bunlar üzerine şekileniyor”
“Eskiden küfür kıyamet yazı yazanlara, böyle sosyal medyada, sözel saldırıda bulunanlara klavye delikanlısı denirdi. Gerçek hayatta yapamazlar, yüzünüze konuşamazlar sanılırdı. Ama ben artık pek çok saldırganın sosyal medyada pratik yaparak, buraya adeta bir antrenman salonu gibi kullanarak şiddete önce kelimelerle başlayıp, bunu sıklıkla sosyal medyada pratik edip, sonrasında bunu gerçek hayata dökecek cesarete bulduklarını da düşünüyorum. Şiddet önce dilde deneyimleniyor, kendine alam buluyor, sonra vites artırılıyor. Gerçek hayatta daha da rahat uygulanır hale geliyor. O yüzden artık ‘bunlar klavye delikanlısı canım’ denilecek zamanda değiliz. Şiddetin hiçbir türlü normalleştirme lüksümüz kalmadı.”
TIKLAYIN - Bit pazarında bıçaklı saldırıya uğrayan İtalyan şefin oğlu yaşam mücadelesi veriyor