Haberler

Alevi Dernekleri temsilcilerinin TBMM önündeki basın açıklamasına polis engeli 

08 Kasım 2022 10:37

T24 Video Haber

Cemevlerine yönelik düzenlemeleri de içeren "Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" görüşmelerine ilişkin Alevi Dernekleri temsilcileri Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde yapılmak istenen basın açıklamasına polis müdahale etti.

Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Alevi Kültür Dernekleri, Demokratik Alevi Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ortak bir açıklama yayınlayarak, iktidarın Meclis’te geçirmek istediği torba yasaya karşı seslerini duyurmak ve taleplerini dile getirmek için TBMM önünde bir araya geldi.

Meclis önünde yapılmak istenen açıklamaya polis müdahale etti. Yürüyüş yapıp açıklama yapmak isteyenleri görüntüleyen basın mensuplarının da görüntü kaydetmesinin engellediği belirtildi.

"Dernek temsilcilerinin yanındayız"

CHP Milletvekili Veli Ağbaba, sosyal medya hesabından bir video paylaşarak polis müdahalesine tepki gösterdi. Ağbaba paylaşımında şunları söyledi:

"İşte AKP'nin Alevi açılımı!!! "Torba yasa değil, eşit yurttaşlık" sloganı ile TBMM önüne gelen Alevi Derneklerinin temsilcilerinin basın açıklaması yapması engelleniyor. Milletvekili arkadaşlarımızla birlikte dernek temsilcilerinin yanındayız."

"TBMM Çankaya kapısına yürüyoruz"

CHP'li Ağbaba, Alevi Dernekleri temsilcilerine milletvekilleri olarak destek verdiklerini belirterek Meclis'in Çankaya kapısına yürüdüklerini söyledi. Ağbaba, Paylaşımında "#Cemevlerinin yasal ibadethane olarak kabul edilmesi,#Alevilerin hak ve özgürlük taleplerinin anayasal güvenceye kavuşturulması talebiyle biraraya gelen sivil toplum temsilcileri ile #TBMM Çankaya kapısına yürüyoruz" dedi.

"Alevi yurttaşlarımızın haklı taleplerinde yanlarındayız"

Ağbaba, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda yürüyüşten fotoğraflarla birlikte şu bilgileri paylaştı:

"Aleviler, eşit yurttaşlık talebini torba yasayla yok sayanlara karşı inancına sahip çıkıyor. Alevi yurttaşlarımızın haklı taleplerinde yanlarındayız. Meclis önünde eylemlerine milletvekillerimizle destek veriyoruz. #AlevilikTorbayaSığmaz"

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kadıköy Şahkulu Sultan Dergahı’nda yaptığı açıklamada Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde “Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı” kurulacağını açıklamıştı.

Alevi dedelerine maaş bağlanması, cemevlerinin bakım ve giderlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinden karşılanması öngörülen yasa teklifi de geçtiğimiz günlerde TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda tartışmalar eşliğinde AKP ve MHP oylarıyla kabul edilmişti.

Teklifin Genel Kurul gündemine gelmesi beklenirken, hazırlanan kanun teklifinin yetersiz olduğunu savunan Alevi dernek ve vakıf temsilcileri, teklifin geri çekilmesi talebinde bulunuldu.