Haberler

ALDI’nin çikolata reklamı tartışma yarattı: Nostalji mi, ırkçılık mı?

09 Ekim 2024 17:06

T24 Video

Almanya’nın en büyük süpermarket zincirlerinden ALDI Süd, çikolata markası 'Nussknacker' için yayınladığı yeni reklam filmiyle gündem yarattı. 1961 yılında Türkiye’den Almanya’ya gelen işçilerin hikâyesine odaklanan reklam, Almanya’daki Türk göçmenler arasında farklı tepkiler topladı.

ALDI’nin çikolata reklamı tartışma yarattı: Nostalji mi, ırkçılık mı?

Arka fonda 'memleketim' şarkısı

Reklamda, Almanya’ya çalışmaya gelen Can adlı bir Türk vatandaşının, yıllık izninde memleketine dönüşünde yaşadığı zorluklar ve ailesine hediye olarak götürdüğü Nussknacker çikolatalarının yer aldığı duygusal bir hikâye anlatılıyor. Arka planda çalan Memleketim şarkısı ile geçmiş günler canlandırılırken, sosyal medya kullanıcıları arasında bu nostaljik anlatı duygulandıran yorumlar kadar eleştirilere de neden oldu.

Beğenenler de var eleştirenler de 

Reklamı izleyen bazı izleyiciler, geçmişlerini hatırlayarak duygulandıklarını belirtirken, bazıları ise bu reklamın Türkleri küçümsediğini ve ırkçı bir imaj çizdiğini savundu. Eleştiriler arasında, Can karakterini oynayan oyuncunun Türk’e benzemediği ve o dönemdeki Türk işçilerin yaşadığı zorlukların yüzeysel bir şekilde ele alındığına dair yorumlar da yer aldı.

ALDI Süd, reklam serisinde farklı kültürlere yönelik hikâyelere yer vermeyi sürdürüyor. Geçmişte Medion marka MP3 çalarlarla büyüyen bir DJ’in hikâyesi ve İtalya tatili anıları da serinin diğer konuları arasında bulunuyor.

"Yunanistan’da Müslüman, Türkiye’de gavur tohumu"; Kayıp bir kuşağın hikâyesi 'Mübadele'