Haberler

Adalar'daki faytonların kaldırılması için İBB önündeki 'yaşam nöbeti' 3. gününde: Tek bir fayton kalmayana dek buradayız!

21 Aralık 2019 17:40

İstanbul Adalar'da 81 atın 'ruam hastalığı' gerekçesiyle öldürülerek gömülmesi olayının gün yüzüne çıkmasının ardından Adalar'da faytonların kaldırılması' isteğiyle yola çıkan ve İBB önünde eylem yapan aktivistlerin 'Yaşam Nöbeti' 3. gününde devam ediyor. 

İBB önünde çadır kurarak 'Yaşam Nöbeti' yapan aktivistler, 'Adalar'da tek bir fayton kalmayana kadar eylemimiz sürecek' diyor. 

Aktivistler, duyurusunda, "Ne yazık ki İmamoğlu'nun fayton sorununu bütünüyle kavramaktan uzak olduğunu gördük. Seçim öncesinde hayvan haklarının yanında olduğunu ifade etmesine rağmen bugün insan odaklı düşündüğünü belirtti. Faytonları tamamen kaldırmayı değil, yüzde 10'unun kalmasını düşündüklerini belirtti. Adalar'da doğalarına aykırı bir şekilde yaşamak zorunda kalan 1800 at olduğunu biliyoruz. İmamoğlu'nun ifade ettiği orana göre yaklaşık 200 at nostaljik koşullarda sömürülmeye devam edecektir" denildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da dün (20 Aralık) aktivistlerle yaptığı görüşmede, "Ben, ‘Gelir gelmez kaldıracağım’ demedim. Adalar’daki konuşmamı lütfen dinleyin. O zaman bile, ‘Tarafları dinleyeceğiz’ dedim" ifadelerini kullandı. "Bir başkası yarış atını da istemiyor. Başka biri taşımacılıkta da istemiyor. Bunun sonu yok. Ben burada, bunu bütünüyle çözecek hakim konumunda değilim" dedi. 

Aktivistler, fayton uygulamasının "nostalji" olarak devam etmesinin çözüm olmayacağını' düşünüyor. Adalar'a taşıtlı araç sokmak istemediklerini belirten İmamoğlu, aktivistlere, "Sizi tümüyle mutlu edemeyebilirim. Hayvan dahil, araçlar dahil, hiçbir şahıs muhatabı kalmıyor. Tümüyle bu iş, İBB kontrolünde olacak. Bir şahsa ya da bir ahıra emanet değil. Veterinerine kadar bütün unsurlarıyla. Bu denetimli mekanizmanın alt yapısını arkadaşlarım oluşturuyorlar" dedi. 

Aktivistler duyurularında, "Direnişimizin 3. gününde ilk gün söylediğimiz gibi, atlar kölelikten kurtulana dek 'yaşam nöbetine' devam edeceğiz. Ekrem İmamoğlu'nun sembolik işkence önerisini hiç duyulmamış sayıyoruz" diye konuştu.