Gündem

Zuhal Ebrar Yıldız'ın ölümüne neden olan polis hakkında hapis istemi

"Polislerin, başkalarının yaralanmasını öngörmeleri gerekiyor"

23 Şubat 2024 11:32

İstanbul Beyoğlu'nda, polisin "Dur" ihtarına uymayıp kaçan şüphelilere yönelik açılan ateş sonucu 18 yaşındaki Zuhal Ebrar Yıldız'ın sırtından vurulması ve yaşamını yitirmesi olayıyla ilgili olarak polis memuru Alper D. hakkında yürütülen dava sürüyor. Olaya ilişkin görülen celsede savcı, polis memuru Alper D.’ye "Bilinçli taksir sonucu ölüme neden olma" suçlamasıyla 2 yıl 8 ay ile 9 yıl arasında hapis cezası verilmesini talep etti.

"Polislerin, başkalarının yaralanmasını öngörmeleri gerekiyor"

Duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, sanık polis memuru Alper D.’nin olaydan kısa süre önce maktul Zuhal Ebrar Yıldız’ı önünden geçtiği için gördüğünü, olayın meskun mahal olduğu ve tenhada olsa ateş etmenin başkalarını yaralayabileceğini öngörmesi gerektiğini vurguladı. Savcı, sanığın deneyimli polis memuru olduğu, 3-4 metre mesafeden ateş etmesi durumunda, kaçan şüphelileri vurmak istemesi halinde vurabilecek konumda olduğu belirtildi. Mütalaada, sanığın kastının şüphelileri vurmak değil durdurmak olduğu değerlendirilerek neticenin öngörülebilir olduğu ifade edildi.

9 yıla kadar hapis istemi

Mütalaada sanık Alper D.'nin, "Bilinçli taksirle ölüme neden olmak" suçundan 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

"Tek amacım suçluyu yakalamaktı"

Polis memuru Alper D. savunmasında, "Doğrudan atış yapılmadığı, mermi çekirdeğinin aldığı durum, kamera kaydı ve motosiklet tekerinin patlaması ile sabittir. Tek amacım bir çok suçtan aranması olan kişilerin yakalanmasına yönelikti" dedi.

Duruşma ertelendi

Mahkeme, sanık avukatının mütalaaya karşı süre talebini kabul ederek savunma hazırlamaları için duruşmayı erteledi.

"Bilinçli taksirle öldürme suçu"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede polis memuru A.D., kaçan şüphelilerin arkasından yere doğru 3 el ateş ettiği anlatıldı. Bu atışlardan bir tanesi yerden sekerek Yıldız'a denk geldi ve ölümüne neden oldu. İddianamede şüpheli polis memuru A.D.'nin mesleği gereği sahip olduğu bilgi, tecrübe ve eğitimi gözönünde bulundurarak eyleminin sonuçlarını istemese de öngörebilecek durumda olduğu belirtildi. A.D.'nin "Bilinçli taksirle öldürme" suçundan 2 yıl 8 aydan 9 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi. (DHA)

TIKLAYIN - Polisin ateş etmesi sonucu 18 yaşındaki Zuhal Ebrar Yıldız yaşamını yitirdi: 1 polis tutuklandı 

TIKLAYIN - Zuhal Ebrar Yıldız'ın ölümüne neden olduğu gerekçesiyle yargılanan polis tahliye edildi