Dünya

Zorla evlendirdiği kızı öldürüldü: Anneye 3 yıl hapis

Avustralya'da zorla evlendirme suçundan verilen ilk hapis cezası, bir annenin mahkumiyetiyle sonuçlandı

29 Temmuz 2024 11:21

T24 Dış Haberler

2013 yılında Taliban'dan kaçarak gelen Sakina Muhammad Jan ve kızı Ruqia Haidari, Avustralya'ya sığındı. Anne, maddi durumu nedeniyle, kızı Haidari'yi 10 bin Avustralya doları karşılığında Mohammad Ali Halimi ile evlenmeye zorladı. Evliliğin altıncı haftasında Haidari, eşi tarafından öldürüldü.

Avustralya'nın zorla evlendirme yasaları kapsamında ilk kez bir anne, zorla evlendirdiği kızının cinayetinden sorumlu tutuldu.

Sakina Muhammad Jan, zorla evlendirme suçlamasıyla 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Damat Halimi ise ömür boyu hapis cezası aldı.

Avustralya'nın zorla evlendirme yasaları 2013 yılında yürürlüğe girdi ve ağır hapis cezaları öngörüyor. 2022-2023 yılları arasında federal polise 90 zorla evlendirme vakası bildirildi ve Avustralya Parlamentosu, Mayıs ayında istismarı önlemek için bir "Kölelik Karşıtı Komiseri" atanmasına karar verdi.

Bu olay, Avustralya'da zorla evlendirmeye karşı yasal düzenlemelerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Hükümet, bu tür uygulamaların önüne geçmeye yönelik daha sıkı önlemler alma sözü verdi.