Gündem

Zonguldak’ta belediye “felaket önlemi” için “felaket” beklemiş

4 günlük kesintiden sonra yazı yazıldı: “Hatların yeraltına alınmasını çok acil bekliyoruz”

28 Kasım 2023 14:02

Kent merkezinde elektrik hatlarının yeraltına alınmasına yönelik kazı taleplerini reddeden Zonguldak Belediyesi’nin dört günlük elektrik kesintisinin ardından harekete geçtiği ortaya çıktı. T24’ün “Kesintinin arkasından ‘20 milyon TL’lik borç kavgası’ çıktı” haberinin ardından Metropolitan Zonguldak Belediyeler Birliği, Valilik aracılığıyla yazdığı yazıda “İlgili firmanın nakil hatlarını yer altına almasını, çok acil bir şekilde beklemekte ve talep etmekteyiz” ifadesini kullandı.

İki yıl önce Isparta’da yaşanan 10 günlük elektrik kesintisinin felakete dönüşmesinin ardından benzer bir süreç, geçtiğimiz günlerde Zonguldak’ta yaşanmıştı. Zonguldak’ta 19 Kasım günü Pazar günü yaşanan ve saatte hızı 120 kilometreye ulaşan fırtınanın ardından kentin büyük bölümünde elektrik kesintileri yaşanmış, kesinti süresi bazı bölgelerde iki, bazı bölgelerde de dört güne ulaşmıştı.

Belediye firmayı suçladı, firma açıklama yapmadı

Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, kesintilerle ilgili kente elektrik sağlayan EnerjiSa’yı sorumlu tutarken, EnerjiSa ise iddialarla ilgili bir açıklama yapmamıştı. T24 de belediye ve firma arasında yaşanan krizin perde arkasını “Zonguldak’taki 4 günlük elektrik kesintisinin arkasından “20 milyon TL’lik borç kavgası” çıktı: İkinci Isparta vakasının ucundan dönülmüş” haberiyle gündeme getirmişti. İddiaya göre kentin büyük bölümüne su veren Metropolitan Barajı’nın su pompasına sağlanan elektrikten dolayı belediyenin EnerjiSa’ya borcu 20 milyon TL’ye ulaşmış, şirket de bu borçtan dolayı elektriği kesme noktasına gelmişti. Bunun üzerine Zonguldak Belediyesi de şehir merkezindeki elektrik hatlarının yer altına alınması için ağustos ayında sözlü olarak yapılan kazı taleplerine izin vermemişti. Taleplerin reddedilmesi üzerine de bugüne kadar herhangi bir felakette kesintinin önüne geçilebilecek bir çalışma yapılamadı.

Baraj, yılda 6 milyon kwh elektrik enerjisi tüketiyor

T24’ün ulaştığı Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan da, bu iddiaları yanıtlamak istemedi. Ancak, bu yaşananların ortaya çıkmasının ardından Zonguldak ile ilçeleri Gelik, Kozlu, Kilimli, Çatalağzı ve Muslu belediyelerinin yer aldığı Metropolitan Zonguldak Belediyeler Birliğinin harekete geçtiği öğrenildi. Zonguldak Valiliği kaynaklarından edinilen bilgiye göre Birlik, valilik aracılığıyla EnerjiSa’ya bir yazı yazarak süreci özetledi. EnerjiSa’ya yazılan yazıda yaklaşık 200 bin kişinin içme ve kullanma suyunu sağlayan içme suyu arıtma tesisinin yılda 6 milyon kwh elektrik enerjisi tükettiği belirtilerek, borcun 12 milyon 500 bin TL’lik kısmının Ekim ayında ödendiği hatırlatıldı. Yazıda, gecikme ve faiz bedeli olan 2 milyon 349 bin TL’nin ise silinmesi istendi.

“Çok acil bir şekilde beklemekte ve talep etmekteyiz”

Yazıda ayrıca, 2021 Aralık ve 2022 Ocak aylarında kent genelinde yaşanan uzun süreli elektrik kesintileri hatırlatılarak, ileride oluşabilecek benzer hava koşulları sonucu oluşabilecek olumsuzluklara dikkat çekildi. Bugüne kadar herhangi bir talepte bulunmayan Metropolitan Belediyeler Birliği, Zonguldak’ta yaşanan dört günlük kesintinin ardından 23 Kasım tarihinde, EnerjiSa’dan elektrik hatlarını yeraltına almasını istedi. Edinilen bilgiye göre yazıda, “Elektrik dağıtım ve işletme firmalarının bölgemizdeki yatırımlarını hızlandırmasını ve bu doğrultuda mümkün olduğunca elektrik kablolarını ve nakil hatlarını yer altına almasını, çok acil bir şekilde beklemekte ve talep etmekteyiz” ifadesi kullanıldı.

Şimdi ne olacak?

Bugüne kadar kazı taleplerini reddeden Zonguldak Belediyesi, Enerjisa‘nın kazı için izin taleplerini hemen kabul etse dahi kazı sezonu geçtiğinden dolay en erken çalışma önümüzdeki yıl bahar aylarında başlatılabilecek. Bu durumda bu kış yaşanabilecek herhangi bir fırtınada Zonguldak yine benzer sıkıntılarla karşılaşabilecek.