Gündem

Zırhlı aracın çarptığı Efe hayatını kaybetmişti: "Polis görgü tanıklarını gözaltına almış"

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da konuyu Meclis gündemine taşıdı

13 Eylül 2019 14:43

Zırhlı polis aracının çarpması sonucu tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren Efe Tektekin’in cenazesi defnedildi. Baba Ahmet Tektekin, "Polis aracı, göz göre göre çocuğumu katletti. Bir yıl önce de TOMA, babamı katletti” diyerek tepki gösterdi. İsminin açıklanmasını istemeyen Tektekin'in bir akrabası, “Hem öldürüyorlar hem susturuyorlar. Polis, olayı görüp fotoğraf çeken görgü tanıklarını gözaltına almış” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da 6 yaşındaki Efe Tektekin’in hayatını kaybetmesini Meclis gündemine taşıdı.

Diyarbakır’ın merkez Bağlar ilçesinin 5 Nisan Mahallesi Emek Caddesi üzerinde zırhlı polis aracının çarpması sonucu tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren 6 yaşındaki Efe Tektekin’in cenazesi, Yeniköy Mezarlığı’na defnedildi. 11 Eylül’den beri Dicle Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi’nin yoğun bakım ünitesinde tedavisi süren ve gece saatlerinde yaşamını yitiren Tektekin’in cenazesi, sabah saatlerinde otopsi işlemleri için Selahattin Eyyubi Hastanesi’ne getirildi. 
 
 

"O aracın orada ne işi var"

Hastane önünde bekleyen baba Ahmet Tektekin, zırhlı araçlara tepki göstererek, “Polis aracı, göz göre göre çocuğumu katletti. Benim çocuğum 6 yaşındaydı, sivri sinek değildi. O zırhlı aracın orada ne işi var? Koskoca polis aracı nasıl görmedi? Bir yıl önce de kırmızı Işıkta geçen TOMA, babamı katletti” diyerek, tepkisini dile getirdi.  
 

"Görgü tanıkları gözaltında"

Polisin görgü tanığı iki kişiyi gözaltına aldığını ve isminin yazılmasını istemeyen Tektekin’in akrabası ise, “Hem öldürüyorlar hem susturuyorlar. Polis, olayı görüp fotoğraf çeken görgü tanıklarını gözaltına almış” dedi. Otopsi işlemleri ardından Tektekin’in cenazesinin defnedilmek üzere Yeniköy Mezarlığı’na getirildi. Burada dini vecibeleri yerine getirilen Tektekin’in cenazesi, gözyaşları arasında toprağa verildi. 
 

"Zırhlı araçlar öldürmeye devam ediyor"

Tektekin’e ilişkin yazılı açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ise bölgede son 10 yılda zırhlı araç çarpması sonucu Tektekin ile birlikte yaşamını yitirenlerin sayısının 17 olduğunu belirtti. Açıklamada, “Kolluk kuvveti olan faillerin cezasız kaldığı için, zırhlı araçlar öldürmeye devam ediyor!” denildi. 
 
Tektekin'in dedesi Mehmet Tektekin (85), 6 Haziran 2018 yılında TOMA’nın çarpması sonucu yaşamını yitirmişti. 
 

"Zırhlı araç kullanıcısı kimdir?"

Tanrıkulu'nun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Efe Tektekin’in dedesi Mehmet Tektekin’in (85) 6 Haziran 2018 yılında TOMA’nın çarpması sonucu yaşamını yitirdiğine yer verildi. 
 
Önergede, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a şu sorular yöneltildi:
 
6 yaşındaki Efe Tektekin’e seyir halinde çarpan ve yaşamını yitirmesine sebep olan zırhlı araç kullanıcısı kimdir?
 
Konu ile ilgili inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?
 
Efe Tektekin'in Dedesi Mehmet Tektekin'in  (85)  de 6 Haziran 2018 yılında TOMA’nın çarpması sonucu yaşamını yitirdiği olayla ilgili olarak başlatılan inceleme ve soruşturma var mıdır? Varsa, güncel akıbeti nedir?
 
Diyarbakır Merkez Bağlar ilçesinde yaklaşık 15 aylık bir sürede bir aileden 85 yaşındaki dede ile 6 yaşındaki torununun zırhlı araç, TOMA çarpması sonucu yaşamını yitirmesi ile ilgili olarak İçişleri Bakanlığından bir açıklama yapılacak mıdır?
 
2002 - 2019 yılları arasında yıllar bazında 13 Eylül tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere göre toplam kaç çocuk ve yetişkin (yaşları belirtilmek üzere) zırhlı araç, TOMA vd. olmak üzere çarptığı, ezdiği için yaşamını yitirmiştir?
 
Yaşanan can kayıpları sonrasında toplam kaç kişi hakkında ne tür yasal işlem yapılmıştır? (MA)