Gündem

Ziraat Bankası, Next Level’ı 1.4 milyar TL’ye Bayburt Group’a sattı

Fatih Erdoğan’ın 73 milyon dolarlık borcuna karşılık el konulmuştu, satış tutarı 48 milyon dolarda kaldı

07 Ocak 2024 00:35

Ziraat Bankası’nın, Pasifik İnşaat’ın 412 milyon TL’lik kredi borcuna karşılık el koyduğu Next Level AVM, 1.4 milyar TL’ye AKP’ye yakınlığıyla bilinen Bayburt Group’a satıldı. Satış tutarının 667 milyon TL’si peşin ödenirken 746 milyon TL’lik tutar ise 12 ay vadelendirildi. Ziraat Bankası’nın 2019 yılında sildiği borcun kur karşılığı 73 milyon doları bulurken, Bayburt Group’a yapılan satışın tutarı ise bugünkü döviz kuruyla 48 milyon dolarda kaldı. 

Ankara’da, arazisi, imar planları, kredi karşılığında inşaatı ve Ziraat Bankası’nın el koymasına kadar giden süreçleriyle yıllardır en çok tartışılan inşaatların başında gelen Next Level AVM, pazarlık usulü yapılan ihale sonucunda 1.4 milyar TL’ye Bayburt Group’a satıldı. Ankara’nın en değerli arazilerinden birinde 190 bin metrekarelik alana yayılan, 150 rezidans, 133 ofis ve 145 mağazaya sahip Next Level’ın satış tutarı da tartışmalara neden oldu. 

Trafik Vakfı’ndan TOKİ’ye, TOKİ’den de Pasifik İnşaat’a

Ankara’da Eskişehir-Konya Yolu kesişim noktasında, kentin en gözde arsalarından birisi üzerine yapılan Next Level’ı tartışmalı hale getiren süreç, Ankara Trafik Vakfı’nın, arazisini TOKİ’ye satılmasıyla başladı. TOKİ de “arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı” şeklinde düzenlediği ihaleyle arsayı AKP Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan’ın eşi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rize Güneysu’dan hemşehrisi Fatih Erdoğan’a ait Pasifik İnşaat’a yüzde 30 hisse karşılığında verdi. TOKİ’nin bu ihalede zarara uğratıldığı iddiaları gündeme gelirken CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 7 Şubat 2014’te verdiği soru önergesi ile projenin değerinin 1.5 milyar TL’yi bulduğunu ancak TOKİ’nin sadece 106.2 milyon TL alacağını iddia etmişti. Bu satışın ardından Next Level projesi, Ziraat Bankası’ndan kullanılan kredi ile yapıldı. 

Pazarlık usulü ihaleyle Bayburt Group’a satıldı

Pasifik İnşaat, 412 milyon TL’lik kredi borcunu ödeyemeyince Ziraat Bankası 2019 yılının Aralık ayında Next Level AVM’ye el koydu. 2023 yılının sonunda açılan pazarlık usulü ihalede ise projenin satış bedeli yaklaşık 1 milyar TL olarak belirlendi. İhale sonucunda, Next Level AVM’nin 1.4 milyar TL karşılığında, son dönemde aldığı kamu ihaleleri ile dikkat çeken ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Bayburt Group’a satıldığı öğrenildi. Satış tutarının 667 milyon TL’si peşin alınırken, 746 milyon 912 bin TL’si de 12 ay vadeye yayıldı. 

Borç 73 milyon dolardı, satış tutarı 48 milyon dolarda kaldı

Ziraat Bankası, 2019 yılında Next Level AVM’ye el koyarken Pasifik İnşaat’ın 412 milyon TL borcunu silmişti. 2019 yılında dolar kuru yaklaşık 5.60 TL civarında seyrederken, Pasifik İnşaat’ın borcu da yaklaşık 73 milyon dolara karşılık geliyordu. Ancak Ziraat Bankası bugünkü döviz kuruyla Bayburt Group’a yapılan satıştan yalnızca yaklaşık 48 milyon dolar gelir elde etmiş oldu. Böylece Ziraat Bankası’nın zararı 25 milyon doları bulmuş oldu.