Dünya

Zengin BAE vatandaşlarını hicvettiği için tutuklanan fenomen, Dubai'de özgürlüğün sınırlarını gösterdi

13 Temmuz 2023 16:56

T24 Dış Haberler

Popüler bir sosyal medya fenomeni, lüks bir araba galerisinde harcama çılgınlığı yapan küstah bir Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) vatandaşını canlandırdığı hicivli Tiktok videosu nedeniyle Dubai'de tutuklandı.

Videoda birçok pahalı araba almak isteyen, galeri çalışanlarına bir yığın para fırlatarak gidip kahve içmelerini ve ona hizmet etmelerini söyleyen fenomenin, pırıl pırıl gökdelenleri ve üst düzey turizm cazibe merkezleriyle bilinen şehirde sergilenen lüks yaşam tarzlarıyla alay ettiği görüldü.

 

İnternette kendisini "araba uzmanı" olarak tanımlayan Hamdan Al Rind’in, Birleşik Arap Emirlikleri’nde ikamet ettiği ve Asya kökenli olduğu belirtildi. Associated Press’in haberinde Al Rind’in popüler video paylaşım sitesi Tiktok'ta 2,5 milyondan fazla takipçisi bulunduğu, son videosunun milyonlarca görüntülenme aldığı ve tutuklanmasının ardından kaldırılmadan önce geniş çapta paylaşıldığı aktarıldı.

Videoda, genellikle Emirlik erkekleri tarafından giyilen uzun beyaz bir cübbe olan kandura, güneş gözlüğü ve cerrahi bir maske takan Al Rind’in, ağır bir Arap aksanıyla İngilizce konuştuğu ve yardımcıları para yığınlarıyla dolu bir sedyeyi taşırken bayinin çalışanlarına bozuk cümlelerle bağırdığı görüldü.

Al Rind’in, Emirlik’in resmi organları tarafından "kamuoyunu karıştıran ve kamu yararına zarar veren propaganda" yayınlayarak "interneti kötüye kullanmakla" suçlandığı ifade edildi. Devlet tarafından işletilen WAM haber ajansının pazar günü bildirdiğine göre, video için "Emirlik vatandaşlarının yanlış ve saldırgan bir zihinsel imajını teşvik ettiği ve onlarla alay ettiği" ifade edildi.

Al Rind'in tam olarak ne zaman tutuklandığı ya da hangi cezalarla karşı karşıya kalabileceği belli değil. Kendisine bir avukat tutup tutmadığının da bilinmediği belirtildi.

Ocak 2022'de yürürlüğe giren muğlak ifadeli bir siber suç yasasının, ifade ve toplanmayı ağır bir şekilde kısıtlayarak neredeyse her türlü siyasi muhalefeti ve BAE'nin veya liderlerinin itibarına zarar verebilecek her şeyi suç saydığı aktarıldı. On beş insan hakları grubu yasanın yürürlükten kaldırılması ya da değiştirilmesi çağrısında bulundu.