Dünya

Zelenski duyurdu: Ukrayna, 700 kilometre menzilli yeni bir silah geliştirdi

Ukrayna, Batılı müttefiklerin gönderdiği silahları Rusya topraklarına yönelik olarak kullanma hakkına sahip değil ancak uygun gördüğü yerlerde kendi ürettiği silahları doğrudan Rusya topraklarına yönelik bir saldırıda kullanabilir

01 Eylül 2023 10:30

T24 Dış Haberler

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkesinin 700 kilometre uzaklıktaki bir hedefi vurabilecek bir silah geliştirdiğini söyleyerek bu hafta Rusya'nın batısındaki bir havaalanına düzenlenen ve çok sayıda askeri uçağın imha edildiği hava saldırısına göndermede bulundu.

Silahın Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanlığı tarafından üretildiğini belirten Zelenski daha fazla ayrıntı vermedi. Zelenski, X platformundan paylaştığı mesajda, "Yeni Ukrayna silahlarımızın menzili şu anda 700 kilometre. Görevimiz bu rakamı daha da arttırmak" ifadelerini kullandı.

Rusya, hava savunma birimlerinin Rusya'nın batı bölgesi Pskov'da "tanımlanamayan bir cismi etkisiz hale getirdiğini" duyurmuş; aynı bölgede Çarşamba günü bir Ukrayna hava saldırısının dört Il-76 askeri nakliye uçağına zarar verdiği bildirilmişti.

Ukrayna, Rusya içindeki belirli saldırılar hakkında nadiren doğrudan yorum yaparken, Zelenski Perşembe günü iki kez Pskov saldırısının arkasında Ukrayna güçlerinin olduğunu ima etti.

Rusya'nın Pskov bölgesinde saldırıya uğrayan havaalanı Ukrayna sınırının yaklaşık 700 km kuzeyinde yer alıyor.

Ukrayna, Rusya topraklarına kendi silahlarıyla saldırabilir

Ukrayna'nın Batılı müttefikleri genel olarak Kiev'in Rus topraklarına saldırmak için kendi tedarik ettikleri silahları kullanmasını yasaklıyor ancak Ukrayna'nın uygun gördüğü yerlerde Rus askeri hedeflerine kendi silahlarıyla saldırma hakkı olduğunu da söylüyorlar.

Al Jazeera'nin haberine göre, Washington DC merkezli düşünce kuruluşu Institute for the Study of War (ISW) Perşembe günü yaptığı açıklamada Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Oleksi Danilov'un 23 Ağustos'ta Kırım'daki bir Rus hava savunma sistemini vuran Ukrayna yapımı yeni bir füzeden bahsettiğini söyledi.

ISW, Ukrayna askeri istihbarat başkanı Kyrylo Budanov'un da Ukrayna güçlerinin artık "işgal altındaki Kırım'ın herhangi bir bölgesini vurma kabiliyetine sahip olduğunu" söylediğini aktardı.

Geçtiğimiz ay Ukrayna, Moskova da dahil olmak üzere Rusya'nın derinliklerindeki hedeflere ve Ukrayna'daki Rus kontrolü altında bulunan bölgelere yönelik insansız hava aracı saldırılarını arttırdı.

"Rusların moralini bozuyor"

Analistlere göre; Rusya'nın derinliklerine yapılan saldırılar  ve Ukrayna'nın Haziran ayında başlattığı karşı saldırı Rus cephe hattının bazı bölümlerini yavaş yavaş yıpratırken Kiev'in Kremlin üzerindeki iç baskıyı askeri ve siyasi olarak sürdürme çabalarının bir parçası.

Bir düşünce kuruluşu olan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü (IISS) bu hafta yaptığı bir değerlendirmede Ukrayna'nın "Rusların moralini bozmayı ve komutanları üzerindeki baskıyı arttırmayı" hedeflediğini söyledi.

IISS analizinde stratejinin "Rus güçlerini, savaş gücünün ve moralinin kırılmaya başlayabileceği bir devrilme noktasına getirmek" olduğunu söyledi.