T24 Dış Haberler
15 Nisan 1912'de ilk seferinde bir buz dağına çarparak batan Titanik'in enkazını gezmek isteyen turistleri taşıyan bir deniz aracının Atlas Okyanusu'nda kaybolmasının ardından aracın içindekileri kurtarma girişimleri sürüyor.
OceanGate Expeditions'a ait denizaltıyla temas, pazar günkü gezisinin 1 saat 45. dakikasında kopmuştu. Titan isimli denizaltının pazartesi günü vaktinde dönüş yapmadığı bildirilmişti.
Denizaltı, 96 saat boyunca suyun altında kalabiliyor. Titan'ın şu an suyun altında mı yoksa üstünde mi olduğu bilinmiyor.
Sahil güvenlik komutanı salı günü yaptığı açıklamada, "Olay izole bir bölgede yaşandı ve o bölgede arama yapmak zor" dedi. Komutan, tüm imkanlarıyla denizaltında mahsur kalanları kurtarmak için sahada olduklarını belirtti.
Kanadalı buz kırıcı Polar Prince, gece boyunca denizin yüzeyinde aramalarını sürdürecek ve sabah itibarıyla Posiedon uçağı arama uçuşlarına tekrar başlayacak.
OceanGate danışmanlarından David Concannon, denizaltının 96 saatlik süresinin pazar sabahı 06.00 sularında başladığını ifade etti. Concannon, arama çalışmaları için denizin altında 6 bin metre derinliğe erişebilen uzaktan kumandalı bir araç aradıklarını ifade etti.
The Guardian'a konuşan uzmanlar, denizaltı denizin tabanındaysa çıkarmanın zor olacağını belirtti. Uzmanlar, özellikle denizaltının Titanik'in enkazına takılmış olma ihtimali üzerinde duruyor.
Yapıldığı dönemin en büyük gemisi olan Titanik, 1912'de İngiltere'nin Southampton limanından ABD'nin New York kentine yaptığı ilk yolculuk sırasında bir buzdağına çarparak batmıştı.
Gemideki 2 bin 200 yolcu ve mürettebattan en az bin 500'ü hayatını yitirmişti.