Dünya

Z kuşağı Facebook'tan uzaklaşıyor; platformlar arasında beşinci sıraya geriledi

13-17 yaş grubundaki en popüler platform YouTube oldu. Facebook ise 5'nciliğe geriledi

Linkedln

12 Ağustos 2022 13:52

Z kuşağı giderek Facebook'tan uzaklaşıyor. ABD merkezli Pew araştırma şirketinin yaptığı araştırmaya göre, 13-17 yaş grubunda Facebook kullanma oranı yalnızca 7 yıl içerisinde yüzde 39 azaldı.

En popüler sosyal medya platformlarından biri olan Facebook'un popülaritesi, Z kuşağı gençleri arasında azalıyor. Pew'in yaptığı "Gençler, Sosyal Medya ve Teknoloji" araştırmasının bu yılki sonuçlarına göre, Facebook, gençler arasında en popüler sosyal medya platformu olma özelliğini kaybetti.

Araştırmaya göre, 2014-15 yıllarında 13-17 yaş grubundaki gençlerin yüzde 71'i Facebook kullanıyor iken, 2022'de bu oran yüzde 32'e geriledi. Facebook, belirtilen yaş grubunda, YouTube, Tiktok, Instagram ve Snapchat'in ardından en popüler 5'nci sosyal medya platformu oldu. 

Pew'in bulgularına göre, 13-17 yaş grubundaki gençlerin yüzde 95'i YouTube,  yüzde 67'si TikTok, yüzde 62'si ise Instagram kullanıyor. Gençler arasında en az popüler platformlar ise yüzde 17 ile WhatsApp, yüzde 14'le Reddit, yüzde 5'le Tumblr oldu.

ABD gençlerinin yüzde 54'i sosyal medya platformlarından vazgeçmenin zor olduğu düşüncesini destekliyor. Araştırmaya göre, belirtilen yaş grubundaki kadınlar, TikTok, Instagram ve Snapchat'i erkeklere göre daha fazla kullanıyor. Aynı yaş grubundaki erkekler ise Twitch, Reddit ve YouTube'ı daha sık kullanıyor.