Gündem

Yurt genelinde sıcak hava etkili oluyor: Aydın'da sıcaklık 42 derece olarak ölçüldü

Temsili fotoğraf

13 Temmuz 2023 14:42

Yurt genelinde etkili olan hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 5-10 derece üzerine çıktı. Özellikle İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli'de, bunaltıcı hava nedeniyle sokağa çıkmak durumunda kalanlar zorluk yaşıyor.

İşte bölge bölge son durum: 

Marmara Bölgesi 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM), etkili olacak yüksek sıcaklık nedeniyle uyarı yapıldı.

AKOM'dan yapılan yazılı açıklamada, hava sıcaklığının batı bölgelerde mevsim normallerinin 6-8 derece üzerinde seyredeceği belirtildi. Açıklamada, vatandaşların 10.00-16.00 saatleri arasında güneşin altında zaman geçirmemeleri ve bol sıvı tüketmeleri gerektiği kaydedildi.

Ege

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, bölgede bugün hava sıcaklıkları Aydın'da 42, Manisa 41, İzmir 39 ve Denizli'de 39 derece olarak ölçüldü.

Sıcak hava dalgası nedeniyle, kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlı ve çocuklar başta olmak üzere vatandaşların günün en sıcak saatleri olan 11 ila 16 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olmaları istendi.

Temmuz ayı sıcaklık rekoru 42,6 derece olan İzmir kent merkezinde, bunaltıcı hava nedeniyle öğle saatlerinde sokak ve caddelerdeki insan yoğunluğu azaldı. Dışarı çıkan bazı vatandaşların ise güneşten korunmak için şemsiye kullandıkları görüldü. Aydın'da da bunaltan hava nedeniyle vatandaşlar açık alanları tercih etmedi.

Dışarıda bulunan vatandaşlar ise park ve gölgelik alanlarda vakit geçirdi, dondurma, kar helvası gibi yiyecekleri tüketerek serinlemeye çalıştı. Ege Bölgesi'nin önemli turizm merkezlerinden Çeşme, Kuşadası ve Didim ilçelerindeki sahil ve plajlarda ise yoğunluk oluştu. Bölgede sıcak havanın yarın ve hafta sonu da etkisini sürdürmesi bekleniyor.

Akdeniz 

Mersin'de de sıcak hava günlük yaşamı etkiliyor. Tatilini Silifke ilçesinde geçiren yerli ve yabancı turistler sahilleri tercih etti. Bazı tatilciler denize girerken, bazıları da plaj şemsiyelerinin altında vakit geçirdi.

Mersin 

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Hatay'da da sıcak hava günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Antakya ilçesinde öğle saatlerinde 37 dereceyi aşan sıcaklıklar dolayısıyla vatandaşlar dışarı çıkmıyor. Konteyner kentlerde kalan depremzedeler de serinlemek için klimalı alanlarda vakit geçiriyor.

Hatay

Trakya

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da sıcak hava hayatı olumsuz etkiliyor.

Edirne'de 38 derece ölçülen sıcak havadan bunalan vatandaşlar, gölgelik alanlar, park ve bahçelerde zaman geçiriyor. Bunaltıcı sıcaktan korunmaya çalışanlar, ağaç gölgeleri, yeşil alanlar ve kapalı alanları tercih ediyor. Kırklareli'nde ise öğle saatlerinde artan sıcaklık 35 dereceye kadar ulaştı.

Sıcak havadan korunmak isteyenler ağaç gölgeleri ile yeşil alanlarda oturuyor. Bazı kent sakinleri de bunaltıcı sıcak hava nedeniyle Şeytan Dere'de serinlemeye çalışıyor. Derede serinleyen Volkan Demir, AA muhabirine sıcak havanın yaşamı olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Sıcak hava nedeniyle yaklaşık 5 kilometre yürüyerek dereye geldiklerini anlatan Demir, yüzerek serinlemeye çalıştıklarını ifade etti.

Tekirdağ'da da sıcak hava ve yüksek nem etkili oluyor. Sıcaktan bunalanlar kent merkezinde ağaç altları, yeşil alanlar, çay bahçeleri ve kapalı alanlarda vakit geçiriyor. Hava sıcaklığının 33, deniz suyu sıcaklığının 24 derece ölçüldüğü kentte yaşayanlar, Altınova, Kumbağ, Sultanköy, Marmaraereğlisi, Yeniçiftlik ve Şarköy plajlarında denizin keyfini çıkarıyor.

Uzmanlar, sıcak hava dalgası nedeniyle, kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlı ve çocuklar başta olmak üzere vatandaşların günün en sıcak saatleri olan 11.00 ila 16.00 saatleri arasında dikkatli ve tedbirli olmalarını tavsiye ediyor.


TIKLAYIN - Sağlık Bakanı Koca'dan sıcak çarpmasına karşı altı gruba uyarı: Dışarı çıkmayın

TIKLAYIN - Sağlık örgütlerinden 'aşırı sıcak' uyarısı: Türkiye risk altında, acil eylem planı hazırlanmalı

TIKLAYIN - Sıcak çarpmasına dikkat: Beyin kanaması ve inme oluşabilir!

TIKLAYIN - Türkiye için sıcak hava uyarısı: 40 dereceyi geçecek!

TIKLAYIN - Dünya Meteoroloji Örgütü: Sıcaklık rekorları artacak!

TIKLAYIN | Araştırma: Avrupa'da 2022 yılında sıcaklığa bağlı ölüm sayısı 60 bin