Dünya

Araştırma: Avrupa'da 2022 yılında sıcaklığa bağlı ölüm sayısı 60 bin

11 Temmuz 2023 17:30

T24 Dış Haberler

Bir grup araştırmacı, 2022 yazının Avrupa’da kayıtlara geçen en sıcak yaz olduğunu ve dolaylı olarak binlerce kişinin ölümüne neden olduğunu söyledi. Ölümlerin çoğunun önceden var olan rahatsızlıklar nedeniyle olduğu ancak sıcakların vücuda ek yük bindirdiği belirtildi.

Kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana kıtada yaşanan en sıcak yaz olan 2022 yazında Avrupa’da 60 binden fazla sıcaklığa bağlı ölüm gerçekleştiği hesaplandı. Nature Medicine dergisinde yayınlanan rapora göre İspanya 11 bin 324, İtalya 18 bin 10 ve Almanya 8 bin 173 ölümle en çok can kaybının yaşandığı ilk üç ülke oldu.

Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü’nden Joan Ballester liderliğindeki grubun bu değerleri veri analizleri ve bilgisayar modellemeleri kullanarak belirlediği aktarıldı. Alman Tagesschau sitesindeki haberde, sıcaklığa bağlı ölümleri tespit etmenin kolay olmadığı, zira sıcak çarpması veya güneş çarpması gibi doğrudan sıcaklığa bağlanan ölümlerin Alman Federal İstatistik Ofisi’nin bildirdiği üzere yılda sadece 19 vaka olmak üzere oldukça nadir olduğu rapor edildiği ifade edildi.

Doktor ve araştırmacıların bu nedenle ölümlerin değerlendirilmesinde sıcak ve daha az sıcak yaz mevsimleri arasındaki karşılaştırmaya güvenmek zorunda kaldığı belirtildi. Buna göre, yüksek sıcaklıkların yaşandığı haftalarda, diğer yıllardaki benzer haftalara kıyasla daha fazla insan ölüyorsa, bu fazla ölümün sıcaklığa bağlı olduğu varsayılıyor. Çoğu insan önceden var olan bir hastalıktan ölmüş olsa dahi, sıcakların vücuda ek yük bindirdiği değerlendiriliyor.

Araştırmacılar politikacıları harekete geçmeye çağırdı

Raporda şu ifadelere yer verildi: "Kıtadaki sıcaklığa bağlı ölümlerin büyüklüğü göz önüne alındığında, bulgularımız ısı izleme platformlarının, önleme planlarının ve uzun vadeli uyum stratejilerinin yeniden değerlendirilmesini ve güçlendirilmesini gerektirmektedir." İklim değişikliğine uyum sağlamak için harekete geçilmemesi durumunda, bilim insanları 2030 yılına kadar yaz başına ortalama 68 bin, 2040 yılına kadar 94 binden fazla ve 2050 yılına kadar 120 binden fazla sıcaklığa bağlı ölüm yükü beklediklerini açıkladı.

Berlin'deki Robert Koch Enstitüsü'nden Matthias an der Heiden'a göre, çalışmanın hesaplamaları sağlam bir temele dayanıyor. Bununla birlikte, kendisi ve meslektaşları 2022 yılı için Almanya'da sıcak havaya bağlı yalnızca 4500 ölüm hesapladıklarını açıkladı. Joan Ballester, mevcut çalışmadaki 8 bin 173 ölümle arasındaki farkı, diğer şeylerin yanı sıra, farklı "sıcaklık" tanımlarıyla açıkladı: Ballester'in ekibi haftalık ortalama 17 ila 19 derece arasında optimum sıcaklık varsayarken, Robert Koch Enstitüsü’nün çalışmasında bunun 20 derece olduğu ifade edildi.