Dünya

Yunanistan Kültür Bakanı, Netflix'in Büyük İskender belgeselini hedef aldı: "Son derece kalitesiz bir kurgu, tarihi yanlışlarla dolu düşük bir içerik"

Makedonya Kralı Büyük İskender’in hayatının anlattıldığı dizi belgeselde, İskender’le arkadaşı General Hephaestion arasındaki romantik ilişkiye de yer veriliyor

20 Şubat 2024 12:13

Netflix’te yayınlanan "Alexander: The Making of a God (İskender: Bir Tanrının Doğuşu)" isimli bir dizi/belgesel, Yunanistan'da eleştirilerin hedefi oldu. Yunanistan Kültür Bakanı Lina Mendonu, Büyük İskender'i konu alan Netflix belgeselini "son derece kalitesiz bir kurgu" ve "tarihi yanlışlıklarla dolu düşük bir içerik" diyerek eleştirdi. 

Makedonya Kralı Büyük İskender’in hayatının anlattıldığı dizi belgeselde, İskender’le arkadaşı General Hephaestion arasındaki romantik ilişkiye de yer veriliyor. 

İskender ile General Hephaestion'un ilişkininin tasvirini eleştiren Bakan Mendoni, şu ifadeleri kullandı:

“Kaynaklarda bu ilişkinin Aristoteles’in tanımladığı şekliyle dostluğun sınırlarının ötesine geçtiğinden bahsedilmiyor. Fakat antik çağda aşk kavramı geniş ve çok boyutlu. Ne uygulamaları, ne de 2 bin 300 yıl önceki insanları kendi ölçülerimiz, normlarımız ve varsayımlarımızla yorumlayamayız.”

"Acınası, kabul edilemez ve tarih dışı"

Mendoni'nin sözleri, konuyu parlamento gündemine getiren NIKI partisinin lideri Dimitris Natsiou'nun açıklamalarının ardından geldi. Irkçı ve muhafazakar NIKI partisinin lideri Natsiou, parlamentoda yaptığı konuşmada diziyi "acınası, kabul edilemez ve tarih dışı" olarak nitelendirdi ve dizinin "eşcinselliğin eski zamanlarda kabul edilebilir olduğu fikrini bilinçaltına yerleştirmeyi amaçladığını" söyledi.

"Bakanlık sansür uygulamaz"

Natsiou, hükümetin Netflix'e karşı önlem alıp almayacağını sorduğunda ise Mendoni, böyle bir adımın anayasaya aykırı olacağını söyledi.

Mendoni, şöyle konuştu:

“Kültür Bakanlığı sansür uygulamaz, kovuşturma veya yasaklamayla sonuçlanacak eylemlerde bulunmaz, manipüle etmez, sınırlamaz, bilgi ve fikirlerin yayılmasını ne önleyici ne de baskıcı bir şekilde kontrol etmez. Sanatçıların ilhamı, kişisel yorumları ve bireylerin yargıları, düzenleyici bir rejime ve kontrole tabi tutulamaz, mahkemeler tarafından yönetilemez veya mahkemelerin içine sürüklenemez.”