Dünya

Yunanistan'ın ana muhalefet partisi SYRIZA, yarın yeni liderini seçecek

Bu yılın başlarında yapılan ulusal seçimlerin sonuçları, liderlik yarışının sonuçlarının önceden tahmin edilmesini sağlayabilir

16 Eylül 2023 10:41

T24 Dış Haberler

Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA, mevcut başkan Aleksis Çipras'ın yerine geçecek yeni lider için Pazar günü seçime gidiyor. Seçimde beş aday yarışacak ve oy verme işlemi sabah 8 ile akşam 8 arasında gerçekleşecek. SYRIZA'ya 16 Eylül'e kadar üye olan ya da seçim günü yerinde parti üyesi olarak kayıt yaptıran 15 yaşından büyük herkes oy kullanma hakkına sahip.

Bu yılın başlarında yapılan ulusal seçimlerin sonuçları, liderlik yarışının sonuçlarının önceden tahmin edilmesini sağlayabilir.

Favorilerden biri olan eski çalışma bakanı Efi Ahçioğlu, son seçimlerde Batı Atina'da 28 bin 491 oy alarak birinci oldu. Eski dijital polis bakanı Nikos Pappas da 21 bin 346 oy alarak güney kesiminde birinci oldu. Eski maliye bakanı Öklid Çakalatos kuzeyde 25 bin 498 vatandaşın oyunu alırken, güneyde Stefanos Tzoumakas 9 bin 6 oy aldı ve milletvekili seçilemedi. Adaylardan Stefanos Kasselakis son seçimde yer almamıştı ancak güçlü bir desteğe sahip görünüyor.

Seçim öncesinde SYRIZA'ya yeni bir büyük üye kaydı dalgası yaşanmadı. SYRIZA'nın toplam üye sayısı 170 bine yakın.

eKathimerini gazetesi, liderlik yarışını partinin eski çekirdeğinin yoğun olarak sandığa gidip gitmemesinin belirleyeceğini yazdı. Gazete ayrıca yarışın son düzlükte Ahçioğlu ve Kasselakis arasında yoğunlaşacağını belirtti.