Medya

Yunanistan: Hulusi Akar'ın Kardak ziyareti sırasında karasuları ihlâli yaşandı

"Yunanistan Deniz Kuvvetleri'nin bir gemisi Türk gemilerini takip etti"

30 Ocak 2017 15:28

Yunanistan Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın Pazar günü Kardak Kayalıkları'na yönelik ziyareti sırasında TSK'ya mensup özel kuvvetleri taşıyan iki hücum botunun İmia Adası'na yaklaşarak yedi dakika boyunca orada kaldığını ve Yunanistan karasularını ihlâl ettiğini iddia etti.

CNN Türk'te yer alan habere göre açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“29 Ocak günü saat 11.00’de bir Türk savaş gemisi ve içinde özel kuvvetlerin olduğu 2 şişme bot İmia adasına yaklaştı ve 7 dakika orada kalarak Yunan karasularını ihlal etti. Yunan tarafı olarak bölgede sahil güvenlik kuvvetlerinin gemileri bulunuyordu. Aynı zamanda Deniz Kuvvetlerinin de bir gemisi Türk gemilerini takip etti. Türk gemileri Yunan karasularına girdikten sonra hemen gerekli tedbirler alındı ve uyarılarda bulunuldu. Türk gemileri bölgeden ayrılarak Bodrum istikametine yöneldi” 

Yunanistan ile Türkiye arasında sık sık tartışmalara konu olan İmia Adası, Bodrum'un yaklaşık 1 kilometre açıklarında bulunuyor.

Türkiye ile Yunanistan arasında 21 yıl önce Kardak Kayalıkları nedeniyle kriz çıkmıştı.

Komşu ülkeler arasında gergin süreç

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan'a sığınma başvurusunda bulunan sekiz askerin Türkiye'ye iade edilmemesine yönelik geçen haftaki mahkeme kararının ardından Türkiye ile Yunanistan arasında yeni bir siyasi gerginlik baş gösterdi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yunanistan'ın askerlerin iade talebini reddetmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Yunanistan'la Geri Kabul Anlaşması'nın iptali gündemde" dedi.

Yunanistan'dan yapılan açıklamada ise 'bir hukuk devleti olan Yunanistan'da yargının bağımsız' olduğunun altı çizildi.