Dünya

Yunanistan, Güney Kıbrıs ve İsrail'den Üçlü Zirve: Üç lider, Doğu Akdeniz'de iş birliğini derinleştirme kararı aldı

Üç lider, ilk kez 2021'de düzenlenen Üçlü Zirve kapsamında bir kez daha bir araya gelmiş oldu

04 Eylül 2023 14:11

T24 Dış Haberler

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis Lefkoşa'da bir araya geldi.

Görüşmenin ana gündem maddeleri arasında enerji, güvenlik ve üç ülkenin Doğu Akdeniz'deki iş birliği bulunuyordu. Lefkoşa'da bir araya gelen Yunanistan, İsrail ve Kıbrıs liderleri Doğu Akdeniz'deki ittifaklarını özellikle enerji ve güvenlik konularına vurgu yaparak derinleştirme kararı aldılar.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis; "Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail'in Doğu Akdeniz'de istikrarın temel direklerini temsil ettiğini" belirterek, "Üçlü ortaklık zamana meydan okudu ve hem siyasi ve ekonomik düzeyde hem de diğer alanlarda faydalarını kanıtladı" dedi.

Üç lider, ilk kez 2021'de düzenlenen Üçlü Zirve kapsamında bir kez daha bir araya gelmiş oldu. Üç ülke, elektrik şebekelerini birbirine bağlayan devasa bir elektrik projesini ve Doğu Akdeniz'deki müttefikleri arasında potansiyel bir bölgesel doğalgaz boru hattını içeren bir enerji anlaşmasını nihayete erdirmeye hazırlanıyor. 2 bin megavatlık denizaltı kablosu dünyanın en uzun ve en derin sualtı elektrik kablosu olacak ve Akdeniz'in dibinden geçerek Asya ile Avrupa arasında köprü kuracak.

Üçlü Zirve'nin geçtiğimiz Temmuz ayında yapılması planlanmış ancak İsrail Başbakan Netanyahu'nun sağlık sorunu nedeniyle ertelenmişti.

Yunanistan Kıbrıs konusunda görüşmelerin yeniden başlamasını istiyor

Bugün Miçotakis'i kabul eden Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Hristodulidis, üçlü mekanizmanın AB üyesi ülkeler olarak Kıbrıs ve Yunanistan'ın Doğu Akdeniz bölgesinde oynayabilecekleri rolü gösteren bölgesel ortaklıkların bir parçası olduğunu söyledi.

Miçotakis, Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler kararları doğrultusunda çözülmesi için görüşmelere yeniden başlanmasının önemini vurguladı.

Miçotakis ayrıca, önümüzdeki ayların Türk-Yunan ilişkileri açısından önem taşıdığını ve gelişmeler konusunda "ihtiyatlı bir iyimserlik" içinde olduğunu kaydetti.

Önümüzdeki günlerde Yunan Dışişleri Bakanı'nın Türk mevkidaşı ile görüşmek üzere Türkiye'yi ziyaret edeceğini de kaydetti.