Dünya

Yunanistan’da muhalefet krizi: Syriza’nın eski lideri Çipras, partinin yeni lideri Kasselakis’i hedef aldı; seçim tekrarlanacak

Kaaselakis, “Hadi! Karşıma bir rakip çıkartın, ben hazırım” dedi

23 Şubat 2024 17:45

ATİNA- Türkiye’de 31 Mart yerel seçimleri tartışmaları yoğunlaşırken; Yunanistan’da muhalefet partileri en zor günlerini yaşıyor.

Ana muhalefet partisi radikal sol SYRİZA’nın geçen yıl mayıs ve haziranda yapılan seçimlerde yüzde 17.5’lere düşerek ezici bir yenilgiye uğraması sonucunda Aleksis Çipras parti liderliğinden istifa etmiş, eylül ayında tabanda yapılan liderlik seçimlerini Stefanos Kasselakis kazanmıştı.

Kasselakis’in 5 aylık liderliği süresince, partinin önemli isimleri partiden ayrılarak parlamentoda kendi guruplarını oluşturarak Kasselakis’in liderliğine tepki göstermişlerdi.

Ne var ki, Kasselakis partiyi merkeze çekme uğraşılarına rağmen, yapılan tüm nabız yoklamaları SYRİZA’nın yüzde 10’lara kadar düşüş eğiliminde bulunduğunu gösteriyor.

Uzun yıllar ABD'de yaşamış, orada eğitim görmüş, amerikalı eşcisel eşi ile evlenmiş; iş adamı statüsünden radikal sol gibi bir partinin liderliğine yükselen Kasselakis’in parti yönetim biçimini “büyük şirketlerde uygulanan C/O türü yönetimine” benzeten bir çok parti elemanını rahatsız etmeye başladı.

Önceki gün SYRİZA’nın 4. kongre çalışmaları başlamadan 2 saat önce, bir önceki lider Aleksis Çipras’ın kaleme aldığı açıklama, SYRİZA içinde zaten var olan hafif deprem sarsıntılarını, büyük bir depreme dönüştürdü.

Geçen yıl yapılan seçimlerden bu yana hiç konuşmayan Çipras, bu derin sessizliğini bozarak bizzat katılmadığı kongre çalışmalarından az önce yaptığı bu açıklamada, Kasselakis’in partiyi yönetim biçimini ve “ihtiraslı şahsını” hedef aldı.

Bu açıklamasında diğer bir deyişle, Kasselakis’in “narsist (kendini beğenilmiş) yöntemleriyle partinin ideolojisine zarar verildiğine; önümüzdeki haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde SYRİZA’nın daha büyük bir hezimete uğramaması için parti liderliği için yeniden partinin tabanına (parti üyelerine) başvurulması ve liderlik seçimlerinin tekrarlanması gerektiğine” dikkati çekti.

Çipras yine aday olmayacak

Çipras ayrıca “gördüğü büyük baskılara rağmen liderlik seçimlerinde kendisinin bu kez de aday olmayacağının” bir kez daha altını çizdi.

Bu açıklamanın hemen ardından konuşan Kasselakis, Çipras’ın kongreye katılmamasına “Keşke o da bugün aramızda olsaydı” diyerek hem sitem etti hem de bu durumu dolaylı olarak eleştirdi.

Çipras yönetimindeki SYRİZA’nın yüzde 41’lerden yüzde 17.5’lere düştüğünü anımsatan Kasselakis , Çipras’ın liderlik seçimlerinin tekrarlanması gerektiğine dikkati çeken önerisini de kabul kabul ederek, “Hadi! Karşıma bir rakip çıkartın, ben hazırım” diyerek “hem liderlik, hem merkez komitesi hem de parti organları için dörtlü seçimlerin yapılacağını” ilan etti.

SYRİZA’nın Ana muhalefet partisi konumu tehlikede mi?

SYRİZA içindeki huzursuzluklar boyunca yapılan bütün nabız yoklamaları, SYRİZA’nın sürekli oy kaybına uğradığını; ana muhalefet partisi olarak yüzde 11-14 arasında dalgalanmasıyla 2. parti konumundan,  -yüzde 12-16’larda dalgalanan- sosyalist PASOK’un ardına, yani 3. parti konumuna düştüğünü gösteriyor.

Bu son dramatik gelişmelerin, doğal olarak yüzde 31-38’lerde dalgalanan Başbakan Kiryakos Miçotakis liderliğindeki iktidar partisi muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) işine yaradığı gözleniyor.

SYRİZA içinde yapılacak liderlik seçimlerinde Kasselakis’in karşısına kimlerin aday olarak çıkacağı günün en çok merak edilen sorusunu oluştururken, liderlik seçimlerinin mart ayı ortalarında yapılması bekleniyor.

Öte yandan 35 yaşındaki Kasselakis'in uzun yıllar ABD’de yaşadığı için Yunanistan’da da “mecburi” olan askerlik görevini mart sonunda ve 20 gün süre ile yapacağı açıklanmıştı.