Dünya

Yunanistan'da Miçotakis'in partisi farkı açıyor; kararsızlar Radikal Sol'a rüzgarı döndürme şansı verebilir

26 Nisan 2023 08:28

T24 Dış Haberler

Yunanistan'da 21 Mayıs seçimleri yaklaşırken, iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi anketlerde rakipleriyle arasındaki farkı açıyor. 

Kamuoyu araştırması şirketi Pulse tarafından Skai televizyonu için bin 51 kişi arasında yapılan ankete göre, Başbakan Kiryakos Miçotakis liderliğindeki Yeni Demokrasi, ana muhalefetteki "radikal" sol SYRIZA ile arasındaki farkı yüzde 6,5'e çıkardı. 4 Nisan'da yapılan önceki ankette fark sadece 4 puandı.

Ankete katılanların yüzde 32'si muhafazakâr Yeni Demokrasi'ye, yüzde 25,5'i SYRIZA'ya, yüzde 9,5'u sosyalist PASOK'a, yüzde 6'sı Komünist Parti'ye, yüzde 5'i solcu MeRA25'e oy vereceklerini ifade etti. 

Anketteki diğer partiler, yüzde 7 oy alırken, seçmenin yüzde 11'i hâlâ kararsız olduklarını söylüyor.

Anketteki her beş kararsız seçmenden ikisi düşünce sunmazken, kalanlar arasında SYRIZA'ya oy vermeye daha yakın olduklarını söyleyenlerin sayısının, Yeni Demokrasi'ye yakın olduğunu söyleyenlerin iki katı olduğu belirtildi. Kararsız seçmenlerin, SYRIZA'ya oy farkını eritmesi için önemli bir fırsat oluşturabileceği kaydedildi. 

Türkiye ve Yunanistan'da seçimler tam bir hafta arayla yapılacak. Birçok uzman, Yunanistan'ın seçimlere Türkiye'yle aynı anda gitmek istemediğini, çünkü milliyetçi söylemin iki ülkedeki seçim kampanyalarında da bir faktör haline gelip Ege'deki gerilimi yükseltebileceğinden endişe ediyordu. Türkiye'de 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından Yunanistan'ın yardım gönderen ilk ülkelerden olması; Ankara'nın Yunanistan'daki tren kazasından sonra benzer dayanışma mesajları yayımlaması buzları biraz eritti.