Dünya

Yunanistan'da Başbakan, AP seçimlerinde düşen oylar nedeniyle kabine değişikliğine gitti

14 Haziran 2024 14:57

T24 Dış Haberler

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ülkede kötüleşen hayat pahalılığı krizi karşısında kabine değişikliğine gitti; ancak Dışişleri ve Finans bakanlarını görevde tutarak politikalarda değişikliğe gitmeyeceği mesajını verdi.

Değişiklikler, Miçotakis'in merkez sağcı partisinin geçen hafta sonu yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 1. parti olsa da beklenenin altında oy almasının ardından yapıldı. 

Miçotakis, milletvekili Takis Theodorikakos'i Kalkınma Bakanı olarak atarken, Niki Kerameus'u İçişleri Bakanlığı'ndan Çalışma Bakanlığı'na atadı. Eski Savunma Bakanı Nikos Papanagiotopoulos, Göç Bakanı oldu.

2019'dan bu yana Yunanistan'da iktidarda olan Yeni Demokrasi Partisi, pazar günü yapılan AP seçimlerinde yüzde 28.3 oy ile birinci parti oldu. Ancak parti, Miçotakis tarafından belirlenen yüzde 33 hedefinin ve geçen sene genel seçimde aldığı yüzde 40 oyun altında kaldı.

Yunanistan'da halkın yüzde 59'u sandığa gitmedi. 

Miçotakis, seçmenin yaşam pahalılığı nedeniyle kendilerini protesto ettiğini söyledi. 10 yıldır devam eden ekonomik iyileşmeye rağmen Yunanistan'da maaşlar, AB ortalamasının altında.