Dünya

Yunanistan, bir ayın sonunda adacıkta mahsur kalan sığınmacı gruba yardım etti

Çevrede akrepler ve yılanlar olan adacıkta, bir kız çocuğu akrep sokması nedeniyle hayatını kaybetti

17 Ağustos 2022 14:51

Yunanistan polisi, bir ayın sonunda Türkiye ve Yunanistan sınırında bir adacıkta akrepler ve yılanların arasında mahsur kalan bir sığınmacı grubuna yardım etti. Sığınmacı grubundaki bir çocuk, akrep sokması nedeniyle hayatını kaybetmişti.

The Guardian’da yer alan habere göre, gruptaki sığınmacılardan Baida Al Salih, sığınmacıların adacığa 14 Temmuz’da ulaştığını söyledi. Sığınmacıları temsil eden avukatlar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden 20 Temmuz’da sığınmacıların adacıkta kalabileceğine ilişkin izin aldı. Öte yandan günler sonra sığınmacılar Yunanistan yetkilileri tarafından Türkiye’ye geri itildi.

Sığınmacılar, ağustosun ilk günlerinde adacığa geri gönderildi. Aralarında çocukların da bulunduğu sığınmacılar, nehir suyu içerek ve çevredeki bitkilerle beslenerek hayatta kalmaya çalıştı. 

Çevrede akrepler ve yılanlar olan adacıkta, bir kız çocuğu akrep sokması nedeniyle hayatını kaybetti.

Sivil toplum kuruluşları, sığınmacıların kurtarılması için Yunanistan ve Türkiye’de baskı kurdu. Ankara konuya ilişkin açıklama yapmazken, Atina, haritalarda YUnanistan olarak görülen adacığın Türkiye’ye ait olduğunu savundu.

İki taraf da sığınmacıları aradıklarını ancak bulamadıklarını savundu. 

Öte yandan avukatlar ve gazeteciler, sığınmacıların gerçekten bahsedilen adacıkta olduğuna ilişkin canlı konum ve doğrulanmış meta verilere ulaştı. 

Sığınmacı grup, başka sığınmacıların bıraktığı bir botla Yunanistan’a geçti.

Yunanistan polisi 22 erkek, dokuz kadın, yedi çocuktan oluşan grubun bulunduğunu, yardı sağlandığını, “gecici barınma” sağlandığını açıkladı.